Ali lahko izplačamo del trinajste plače že v letošnjem letu, razliko pa v naslednjem?

Ena od sprememb Zakona o dohodnini v letu 2018 bo, da del plače za poslovno uspešnost ne bo obdavčen z dohodnino, v kolikor bo izplačan v višini zadnje znane povprečne plače v Sloveniji.

Seveda, so takoj padla vprašanja, ali lahko izplačamo del trinajste plače že v letošnjem letu, razliko pa v naslednjem?

Za odgovor, moramo pojasniti za kaj tukaj gre. Namreč tovrstno izplačilo smo poznali že prej in je bolj znano pod imenom trinajsta plača oz. božičnica. Z spremembo predpisov v letu 2017, je bilo možno izplačati trinajsto plačo, ki ni bila obdavčena z dohodnino, v kolikor je bila izplačana do višine 70% povprečne plače. Sedaj je sprememba v tem, da je ta prag povečan na 100% povprečne plače.

Moramo pa upoštevati tudi še vse ostale pogoje, ki jih mora izpolnjevati takšno izplačilo in so sledeči:

– Pravica do tega izplačil mora biti določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost.
– Izplačilo pridobijo tisti delavci, ki so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečen dan v letu.
– Pravica tega dela izplačil je določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila.
– Izplačilo je lahko samo enkrat na leto

Torej delno izplačilo v letošnjem letu je možno. Ampak morate biti pozorni na to, ali ste v letu 2017 že izplačali trinajsto plačo v dovoljeni višini. V tem primeru se pri izplačilu trinajste plače obračunajo dohodnina in prispevki. Torej, obravnava se kot dodatno izplačilo plače.

V kolikor pa še niste imeli tovrstnih izplačil v letu 2017, pa lahko izplačate trinajsto plačo v višini 70% povprečne plače. Sprememba zakona velja šele v letu 2018. In ker bo izpolnjen pogoj za izplačilo zgolj enkrat na leto, bo možno v letu 2018 izplačati razliko do 100% osnove. Seveda, bodite pozorni na to, da bo potem, naslednje tako izplačilo možno šele v letu 2019.

In ne pozabimo, v kolikor bi izplačilo presegalo dovoljeni znesek, se obračunajo prispevki od celotnega bruta in obračuna dohodnina od tistega dela, ki presega dovoljeni znesek. V olajšavo dohodnine se štejejo tisti prispevki, ki so obračunani od preseženega zneska.

Katere prispevke obračunate lahko vidite tukaj:

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...