Ali podjetje ima lahko odprt TRR v tujini

V luči tekočih dogodkov na Cipru smo dobili več vprašanj v zvezi z odpiranjem transakcijskih računov podjetja v tujini (Avstrija, Nemčija, Švica). Predvsem je vprašanje, ali je to dovoljeno?

Naš odgovor je, da je to možno in legalno. Vendar morate, poleg tega računa(ov), obvezno imeti odprt račun v Sloveniji. V takem primeru moramo na DURS obvezno sporočiti podatke o računu(ih) v tujini, zaradi ustreznega ažuriranja podatkov v davčnem registru.

Navedene podatke lahko posredujejo najbližjemu davčnemu uradu na obrazcih »Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register (obrazec DR-03, gl. tč. 20)« oziroma »Prijava za vpis pravne osebe v davčni register (obrazec DR-04, gl. tč. 21)«, ki sta dostopna na vseh davčnih uradih in izpostavah ter na spletni strani Davčne uprave RS:

http://www.durs.gov.si/si/storitve/vpis_v_davcni_register_in_davcna_stevilka/vpis_v_davcni_register_in_davcna_stevilka_obrazci/

Poleg tega, je potrebno Banki Slovenije pošiljati “Poročilo o prejetih in danih kreditih ter depozitih z nerezidenti KRD”. V okvirju tega poročila se poroča tudi o transakcijah na teh računih. Poročilo se oddaja do 20. v mesecu za pretekli mesec. Poročilo oddajate edino v primeru, če ste z strani Banke Slovenije določeni kot poročevalec. Drugače ni potrebno storiti ničesar. Več o tem na straneh Banke Slovenije.

Za tiste bolj paranoične. Republika Slovenija jamči za vloge na transakcijskih računih do 100.000,00€. Isto velja tudi za transakcijske račune pravnih oseb.

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti


Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Darila ob novem letu

Darila ob novem letu

Tukaj je veseli december, zato marsikdo razmišlja o darilih, ki jih bo dal svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom, kupcem, poslovnim partnerjem...
Davčne spremembe v letu 2020

Davčne spremembe v letu 2020

O davčnih spremembah v letu 2020 se sicer že dlje časa govorilo, vendar smo dejansko objavo v Uradnem listu dočakali 05.11.2019. V Uradnem listu 66/19...