Ali so štipendije obdavčene?

Ali so štipendije obdavčene?

Marsikatero podjetje išče nove sodelavce. Ker je dobrega sodelavca težko dobiti, še manj jih je na trgu dela, je kadrovsko štipendiranje ena od možnosti podjetja, da pride do novega kadra, ki ga ustrezno sami izšolajo. Vendar se vedno postavi vprašanje, ali so štipendije obdavčene?

Odgovor nam ponudi 106. člen Zakona o dohodnini, ki v svojem 1. odstavku pravi:

V davčno osnovo od drugih dohodkov se ne všteva kadrovska štipendija in druga štipendija, izplačana za mesečno obdobje, osebi, ki je vpisana kot učenec, dijak ali študent za poln učni ali študijski čas, za študij v Sloveniji do višine minimalne plače in za študij v tujini do višine minimalne plače, povečane za 60%. Pri določanju višine minimalne plače se upošteva minimalna plača, kot je določena z zakonom, ki ureja minimalno plačo.

V tem trenutku je minimalna plača v višini 940,58. Torej, štipendija je lahko izplačana v tem znesku brez davka. Več o minimalni plači lahko preberete tukaj.

Poleg tega moramo vedeti, da štipendist ima pravico do prevoza in prehrane, ter kilometrine in dnevnice pod istimi pogoji kot ostali zaposleni, v času  dela v podjetju.

Glede višine štipendije ni nobenih omejitev. Višino štipendije določa delodajalec sam, na podlagi svojih notranjih aktov (če jih ima). Vendar se moramo zavedati, da je štipendija neobdavčena zgolj do zgoraj navedenega zneska. Če štipendija preseže ta znesek, moramo za razliko obračunati 25% dohodnine in oddati obrazec REK-2 na eDavke.

Glede davka iz dohodka pravnih oseb, je štipendija davčno priznan odhodek, v kolikor je povezan z prihodki. Torej, če koga štipendirate, mora njegovo šolanje biti povezano z poslovanjem podjetja (ne morete štipendirati nekoga z umetniške akademije, v kolikor ste podjetje, ki se ukvarja z računalništvom – morebitne razlage prihranite za davčno inšpekcijo). Ravno tako je v pogodbo o štipendiranju pametno navesti, dobo za katero se je štipendist dolžan zaposliti v vašem podjetju.

Vzorec pogodbe o štipendiranju pa lahko najdete na tej povezavi.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine