Darila ob novem letu v letu 2020

Darila ob novem letu v letu 2020

Letošnje leto je zaradi Covida-19 malce čudno, vendar, kljub temu, marsikdo razmišlja o darilih ob novem letu v letu 2020, ki jih bo dal svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom, kupcem, poslovnim partnerjem in drugim. Če drugega ne, poskušajo doseči kakšno takšno normalnost v teh časih. Seveda je temeljno vprašanje, ali je to obdavčeno?  Odgovor je odvisen od razmerja med darovalcem in obdarjencem. Pri darilih veljajo sledeča pravila:

Darila otrokom zaposlenih

V mesecu decembru lahko za darila otrokom zaposlenih do 15. leta starosti namenite 42,00€ po otroku. To izplačilo ni obdavčeno in se zaposlenim ne všteva v dohodnino. Tukaj gre za darila v naravi in ne v denarju. Zato predlagamo, da zaposleni darilo kupijo in zahtevajo račun na podjetje, katerega potem refundirate. Za podjetja je to davčno nepriznan strošek. (4.tč. 39.člena ZDoh), zato se DDV ne odbija.

Če so zgornji pogoji preseženi (mesec december, 15 let, 42 eur), se darilo šteje kot boniteta, ki jo je potrebno obračunati staršu otroka. Denarna vrednost darila se obravnava kot neto prejemek, kar pomeni, da se obračun akontacije dohodnine opravi tako, da se vrednost darila obruti, od obrutenega zneska pa se obračuna akontacija dohodnine.

Darila zaposlenim ob koncu leta

Zaposleni ob koncu leta lahko brezplačno prejmejo blago ali storitev. To se sicer obravnava kot boniteta, razen v primeru da je znesek darila manjši od 15,00 eur in pod pogojem da darila niso zagotovljena redno ali pogosto. V tem primeru niso obdavčena. (5.tč.39.člena ZDoh). DDV se ne odbija.

Darila poslovnim partnerjem ob koncu leta

Če vrednost darila, ki ga ob koncu leta namenimo poslovnim partnerjem, ne presega vrednosti 42,00 evrov, oziroma če skupna vrednost vseh daril, ki smo jih podarili isti osebi, v davčnem letu ne presega 84,00 evrov, takih daril ni treba obdavčiti z dohodnino (2.tč. 108. člena ZDoh). Če pa vrednost teh daril preseže omenjeni znesek, moramo obračunati 25 % akontacije dohodnine od preseženega zneska. Ravno tako se denarna vrednost darila obravnava kot neto prejemek, ki ga je potrebno obrutiti.

Kako obrutimo osnovo 25%.

Odstotek davka za obrutenje izračunamo po formuli (% x 100) / (100 – %). Konkretno v našem primeru (25 x 100) / (100 – 25) = 33,33%.

S tem odstotkom pomnožimo neto osnovo in dobimo bruto znesek obdavčitve.

Npr. 100,00€ x 33,33% = 33,33.

Če podjetje ob novem letu podarja darila z ali brez logotipov (koledarji, rokovniki, dežniki, svinčniki in pod.) fizičnim osebam, se takšna darila štejejo za reprezentanco. V obračunu davka iz dohodka pravnih oseb je ta strošek priznan 50%. DDV se ne odbija.

Organizacija novoletne zabave za zaposlene

Čeprav tega v letošnjem letu ne bo, je potrebno vedeti da stroški organizacije novoletne zabave niso boniteta za zaposlene. So davčno nepriznan odhodek. (1. odst. 3. tč. 39. člena ZDoh). DDV se ne odbija.

Na splošno se stroški za pogostitev, zabavo in darila ob poslovnih stikih zavezanca s poslovnimi partnerji štejejo kot reprezentanca in so delno davčno priznani odhodki (50%). Obdaritev poslovnih partnerjev ob koncu leta pa ne predstavlja stika s poslovnimi partnerji, zato tudi ne šteje kot odhodek za reprezentanco.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...