Dobavitelj iz EU vam je zaračunal DDV – kako ga refundirati?

Dobavitelj iz EU vam je zaračunal DDV – kako ga refundirati?

V zadnjem času se je kar nekajkrat zgodilo, da so naše stranke dobile račune za dobave iz EU, pri čemer so jim obračunali lokalni DDV. In v katerih primerih se to lahko zgodi?

1. Nekaj kupujete v v državah članicah EU, plačujete v gotovini in pozabite dati svojo ID številko.
2. Sicer date svojo ID številko, ampak vam vseeno zaračunajo davek, bodisi zaradi neznanja, ali pa se jim preprosto ne ljubi spremeniti račun.
3. Naročite blago ali storitve preko spletne trgovine, ki nima možnosti za vpis ID številke.
4. Uvozite blago zunaj EU, in blago namesto v Sloveniji konča v drugi članici EU in lokalni špediter obračuna lokalni DDV.

V teh primerih obračunani DDV ne smete odbijati. Lahko pa ga refundirate od države članice v kateri je DDV obračunan. Davek seveda ne terjamo direktno od druge države, ampak to storimo preko naše davčne uprave in sicer izključno v elektronski obliki preko portala eDavki. Pri tem je potrebno upoštevati pravila za vračilo navedena v Zakonu od DDV in sicer v členih od 74. do 74.h.

1. Zahtevek se lahko vloži za vsako najmanj trimesečno obdobje znotraj koledarskega leta. Ob izteku koledarskega leta je obdobje, za katero se zahtevek vloži, lahko tudi krajše od 3 mesecev.
2. Če se zahtevek vloži za vsaj 3 mesečno obdobje znotraj koledarskega leta, skupni znesek DDV, ki ga terjamo ne sme biti manjši od 400,00€. Če se zahtevek nanaša na vse koledarsko leto, ali preostanek do izteka koledarskega leta, skupni znesek DDV ne sme biti manjši od 50,00€ (spodnje meje višine DDV, ki ga lahko refundirate po državah EU so standardizirane).
3. Zahtevke za vračilo tujega DDV, je treba predložiti najpozneje do 30.09. leta, ki sledi letu, v katerem je bil DDV obračunan.

V kolikor tega niste storili, morate znesek davka obravnavati kot davčno nepriznan strošek. V skladu s pravilom, da se vsak davek, plačan v tujini, za katerega bi zavezanec lahko zahteval vračilo, pa tega ni storil, obravnava kot davčno nepriznan odhodek za namene izračuna davčne osnove DDPO.

Kot rečeno, zahtevek oddamo na portalu eDavki in sicer na obrazcu VATR-APP „Zahtevek za vračilo DDV v drugi članici EU“

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...