Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Četrtek, 01 December 2016 10:15
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Darila ob novem letu

 

 


 

 

Darila ob novem letuSmo v veselem decembru in kot se spodobi, marsikdo razmišlja o darilih, ki jih bo dal svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom in poslovnim partnerjem. Seveda je temeljno vprašanje, ali je to obdavčeno? Odgovor je odvisen od razmerja med darovalcem in obdarjencem. In pri darilih veljajo sledeča pravila:

 


Darila otrokom zaposlenihV mesecu decembru se lahko za darila otrokom zaposlenih do 15. leta starosti namenite 42,00€ po otroku. Tukaj gre za darila v naravi in ne v denarju. Zato predlagamo, da zaposleni darilo kupijo in zahtevajo račun na podjetje, katerega potem refundirate. To je drugače davčno nepriznan strošek.

 


Darila zaposlenim ob koncu letaZaposleni ob koncu leta lahko brezplačno prejmejo blago ali storitev. To se sicer obravnava kot boniteta. Vendar v kolikor je znesek darila manjši od 15,00€ in pod pogojem da darila niso zagotovljena redno ali pogosto, niso obdavčena.

 


Darila poslovnim partnerjem ob koncu letaČe vrednost darila, ki ga ob koncu leta namenimo poslovnim partnerjem, ne presega vrednosti 42 evrov oziroma če skupna vrednost vseh daril, ki smo jih podarili isti osebi, v davčnem letu ne presega 84 evrov, takih daril ni treba obdavčiti z dohodnino. Če pa vrednost teh daril preseže omenjeni znesek, je treba obračunati 25 % akontacije dohodnine. Denarna vrednost darila se obravnava kot neto prejemek, kar pomeni, da se obračun akontacije dohodnine opravi tako, da se vrednost darila obruti, od obrutenega zneska pa se obračuna akontacija dohodnine.

 

Organizacija novoletne zabave za zaposleneStroški organizacije novoletne zabave niso boniteta za zaposlene. Vendar so davčno nepriznan odhodek.

 

Ali obračunamo DDV pri darilih


DDV ne obračunamo v kolikor so izpolnjeni sledeči pogoji:

 

- ni protidobave blaga in storitev s strani prejemnika blaga
- darilo se daje v okvirju opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca
- darilo se daje občasno in na istim osebam
- vrednost darila ne preseže 20,00€

Prebrano: 9025 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club