Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Ponedeljek, 04 December 2017 14:19
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Kriptirano pošiljanje plačilnih list po elektronski pošti

 

 


 

 

Marsikatero podjetje v današnjem času, pošilja plačilne liste svojim zaposlenim kar po elektronski pošti. To sicer ni nič sporno, vendar vas opozarjamo, da je z 01.12.2017 začela veljati določba 14. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1, ki v 2. odstavku navaja:

 

“Pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij se šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom”.

 

Torej z 01.01.2017 bo sicer še vedno možno pošiljati plačilne liste po elektronski pošti, ampak jih bo potrebno ustrezno zašifrirati, tako da ni možen zunanji vpogled v občutljive podatke.

 

Večina programov za obračun plač imajo možnost dodeljevanja gesla posameznem delavcu. Zato preverite možnosti, ki so vam na voljo.

 

V kolikor pa ne boste uporabljali te možnosti (npr v primeru majhnega števila zaposlenih), lahko uporabite tudi komprimiranje datotek (“zipanje”) z geslom. Tudi to onemogoči vpogled v podatke.

Prebrano: 5123 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club