Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Sreda, 11 Januar 2012 19:52
Oceni vsebino:
(6 ocen)
Obračun bonitete za uporabo službenega vozila za privatne nameneDelodajalec lahko zaposlenemu zagotovi službeno vozilo (osebni avto) za potrebe opravljanja dejavnosti in privatne namene. V primeru, ko zaposleni uporablja  vozilo za privatne namene, moramo obračunati boniteto.  

Višina bonitete se obračuna v višini 1,5% od nabavne vrednosti mesečno, pri tem ni pomembno na kakšen način je vozilo pridobljeno (nakup, leasing, najem). Boniteta se obračunava za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila.

V kolikor, podjetje krije tudi stroške goriva, se davčna osnova poveča za 25%. V tem primeru se boniteta obračunava v višini 1,875% od osnove.

- Prvo leto je osnova za obračun bonitete 100% nabavne vrednosti vozila.
- V drugem letu, do vključno četrtega leta se osnova zniža za 15% vsako leto.
- Od petega leta do osmega leta se osnova zniža za 10% vsako leto
- V vseh naslednjih letih je osnova enaka 10% od osnove.

V kolikor zaposleni prevozi manj kot 500 km za privatne namene, se zgoraj navedene osnove zmanjšajo za 50%.

V kolikor zaposleni uporablja vozilo tako za službene kot privatne potrebe, je potrebno voditi evidenco o prevoženih kilometrih in dosledno ločiti službene vožnje od privatnih. V takem primeru je najbolje, da pred pričetkom uporabe vozila, popišemo števec kilometrov v avtomobilu. Potem to naredimo  tudi na koncu vsakega meseca in naredimo obračun kilometrov.

V Pantheonu je še najlažje, da vodimo potne naloge za službene vožnje in ugotavljamo službene kilometre. Ko enkrat imamo tak podatek, z primerjavo števca v vozilu zlahka ugotovimo privatne kilometre.

Pa še nekaj! Ideje, da števce kilometrov prevrtite nazaj ni ravno priporočljiva. Po naših informacijah,  zadnjemu, ki je to poskusil, števec veselo kaže 0.
Prebrano: 61404 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club