Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Petek, 20 Januar 2012 12:45
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Pojasnila DURS v zvezi z plačevanjem na transakcijske račune

 


 

DURS je na svojih spletnih straneh objavil pojasnila v zvezi z nakazili plačil za dobavljeno blago in storitve na transakcijske račune. Poleg že znanih zadev, je tukaj par pojasnil, ki razlagajo določene segmente poslovanja. Mi ne bomo razlagali vsega, ampak samo tiste postavke, ki so najbolj aktualne.

 

Ali plačila z plačilno kartico štejejo za gotovinska plačila, ali so to plačila na TRR. 

 

Iz pojasnila je razvidno, da tovrstna plačila ne predstavljajo gotovinskega poslovanja. Pri tem moramo vedeti, da je omenjena sprememba Pravilnika o ZDavP-2 namenjena temu, da  se zagotovi sledljivost denarnega toka. Sledljivost pa je zagotovljena v sledečih primerih:

 

- Nakazilo se izvrši iz TRR kupca blaga ali storitev na TRR dobavitelja 

- Nakazilo se izvrši iz poslovnega računa kupca (nakazilo s službeno plačilno kartico) na TRR dobavitelja

- Nakazilo se izvrši iz osebnega računa fizične osebe (nakazila s plačilno kartico fizične osebe) na TRR dobaviteja.

 

Ali veljajo določbe Pravilnika tudi v tujini?

 

Ne, določbe pravilnika veljajo samo na področju Slovenije. Drugače, na tem področju ima vsaka država svojo zakonodajo. Vendar pa znesek ne sme presegati 15.000,00€, kot je to določeno v Direktivi ES.  

Pravilnik ravno tako ne velja za tujce, ki plačujejo storitve v Sloveniji. Omejitev velja zgolj za blago.  V kolikor pa plačilo storitev presega 30.000,00€, moramo poročati uradu za nadzor pranja denarja. 

 

Ali se plačilo opravi tudi tako, da se plača preko položnice z gotovino?

 

Po mnenju  DURS, je tak način dopusten. Torej stranko lahko pošljete z gotovino na banko ali pošto, da nakaže znesek na vaš TRR.

 

Ali sta v primeru plačila v gotovini, ki presega 50 €, v prekršku oseba, ki izvede plačilo v gotovini, in tudi oseba, ki plačilo v gotovini prejme?

 

Iz pojasnila je razvidno, da prejemnik plačila ni v prekršku. Namreč pravilnik določa da plačnik mora obvezno nakazati denar na TRR dobavitelja. Nikjer pa ne omenja odgovornost prejemnika plačila.

 

Več o tem si lahko ogledate na samem pojasnilu DURS:

Prebrano: 39697 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club