Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Sreda, 14 November 2012 13:42
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Kako preverimo ali je naš dolžnik v stečaju
 Vse težji pogoji poslovanja so pripeljali do tega, da moramo biti zelo pozorni s kom poslujemo. Namreč vse več podjetij je v raznih insolvenčnih postopkih, kot so prisilna poravnava ali stečaj.

 

V takšnih primerih (primeru stečaja), morate kot upnik, prijaviti vaše terjatve v stečajno maso. V nasprotnem primeru vaša terjatev preneha in ne bo nikoli poplačana. Zato je zelo pomembno, da pravočasno izveste, ali je stečajni postopek sprožen. Namreč čas za to imate 3 meseca od objave o začetku stečajnega postopka.

 

Vendar, kako ugotovite da je vaš dolžnik v stečaju?


Najlažje to storite na spletnem portalu AJPES

 

Na prvi strani v iskalnik po poslovnih subjektih vnesete ime ali matično številko vašega dolžnika.

 

Iskalnik subjektov

 

Portal vam v nadaljevanju prikaže vašega dolžnika.  Na desni strani v polju eObjave vidite koliko eObjav je v bazi AJPES.

 

eObjave

 

Ko kliknemo povezavo (v našem primeru “94 zadetkov”), se prikažejo vse objave v zvezi z našim dolžnikom.

 

Če med dokumenti zasledite zapis “oklic o začetku postopka” ali “sklep o začetku postopka” pomeni da je stečajni postopek že začel. Z klikom na link dobite pdf dokument z vsemi informacijami, ki so potrebne za prijavo terjatev (kdaj je stečaj začel in od kdaj se šteje 3-mesečni rok za prijavo terjatev)

 

oklic

 

Vendar moramo vedeti, da tudi če terjatve pravočasno prijavite, še ne pomeni, da boste vašo terjatev dobili poplačano v celoti. Največkrat bo vaša terjatev poplačana zgolj delno. Lahko pa se zgodi tudi to, da ne dobite nič. Vse je odvisno od stečajne mase.

 

Na podlagi vaše prijave terjatve v stečajno maso boste lahko ustrezno znižali vašo obveznost za DDV, ki ste ga obračunali.

 

Več o odpisu terjatev lahko preberete tukaj


Prijavo terjatev posredujete sodišču, kje se vodi stečajni postopek. Izpolnite e-obrazec “Prijava terjatev v stečajnem postopku”. Prijavi predložite tudi vse listine, na katere se sklicujete.

 


   Kako preverimo ali ima naš dolžnik blokiran transakcijski račun   
 

 

Prebrano: 50010 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club