Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Sreda, 02 Januar 2013 13:54
Oceni vsebino:
(1 Oceni)

Spremembe ZDDV v letu 2013, ki vplivajo na obračun DDV

 

 


 

 

V vsem pompu, ki spremlja novo zakonodajo, največkrat spregledamo eno od pomembnejših sprememb pri obračunu DDV. Namreč po svoji naravi ta sprememba lahko krepko poseže v obračune DDV in posledično na višino vaših plačil DDV.

 

V zvezi z uvozi iz EU, v 2. točki 34. člena je na novo opredeljeno kdaj nastane obveznost obračuna DDV. In sicer po novem ta obveznost nastane na dan izdaje računa, najkasneje 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek.

 

In kaj to pomeni?

 

Do sedaj je pri uvozih iz EU veljalo, da je obveza obračuna davka nastala z datumom prejema blaga. Možnost odštevanja davka je pa nastala, ko smo prejeli račun od dobavitelja (6.točka 67.člena ZDDV). Največkrat je to pomenilo, da smo dejansko naredili samoobdavčitev. In to zato, ker smo prikazovali, da smo blago prejeli v istem obračunskem obdobju kot račun.

Dejansko je to bilo po pravilih, v kolikor so račun in dobava dejansko bili v istem mesecu. Malce se je zakompliciralo, v kolikor je bila dobava v enem mesecu, račun pa prejet v drugem. V tem primeru bi morali v enem mesecu plačati davek, v drugem bi pa imeli pravico do odštevalnega davka. Vendar je splošno znano da ste vedno znali najti način da prelisičite sistem. Če drugega ne, ste prevzem naredili v naslednjem mesecu.

 

Kot je rečeno, po novem obveznost obračuna DDV nastane na datum izdaje računa in ne več, po datumu prejema blaga. Pravico do odštevalnega davka pa pridobimo enako kot sedaj, na datum prejema računa.

 

Ravno tako kot pri prejšnjem sistemu, v kolikor so datum računa in datum prejema blaga v istem mesecu, ni nobenega problema. Vstopni davek je hkrati tudi odštevalni. Problem nastane v primeru, ko je račun izstavljen na koncu meseca, blago pa prejeto na začetku naslednjega. To dejansko pomeni, da boste v enem mesecu plačali DDV, v drugem mesecu pa ga odštevali. Pri večjih dobavah pa to lahko pomeni veliko težavo. V enem mesecu imate lahko veliko plačilo DDV, v drugem pa velik presežek.

 

In ne pozabite, to velja za dobave po 01.01.2013. Zato preverite, ali ni kakšen račun za letošnje dobave izstavljen še v letu 2012.

Prebrano: 20971 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club