Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Ponedeljek, 04 November 2013 12:58
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Zavarovani ste po osnovi 040. Od katere osnove se obračunavajo prispevki, v kolikor niste dobili  odločbo o odmeri dohodnine?

 


 

Poslovodne osebe, ki so zavarovane po osnovi 040 in 112, in same plačujejo prispevke za socialno zavarovanje, morajo vsako leto na novo določiti osnovo za obračun prispevkov.

 


       Pregled obračuna prispevkov glede na osnove poglejte tukaj...       
 

 

 

Osnova se določa na podlagi odmere dohodnine, ki jo zavezanec prejme od DURS-a. Vendar, se lahko zgodi, da zavezanec ni imel nobenega obdavčljivega dohodka, in odmere dohodnine ni. Preprosto povedano, zavezanec ni izplačeval poslovodske, delovršne, ali kakršnekoli druge pogodbe. Zato v tistem letu dohodnine ni.

 

V takem primeru se, v skladu z 1. točko 6. člena “Pravilnika o določanju zavarovalne osnove” (Ur.l. 89/13), določi osnova v višini 90 % povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

 

Ravno tako, če se zavarovanec prvič zavaruje na ta način, se ob vstopu v zavarovanje določi osnova v višini 90 % povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec (2. točka 7. člena Pravilnika).

 

Torej, zgrešeno je (kot je splošno mnenje), da se v takih primerih prispevki obračunavajo od minimalne osnove.

 

Pregled višin osnov za obračun prispevkov po letih lahko pogledate tukaj...

Prebrano: 42368 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club