Google+


 

tu smo da vam pomagamo in vas izobrazujemo

Potrebujete ponudbo? Pokličite na

phone_icon  01 5682 888 

Ponedeljek, 31 Avgust 2015 14:24
Oceni vsebino:
(0 ocen)

Vse kaj je potrebno vedeti o najemu nepremičnin

 


 

Najem nepremičnine od pravne osebe


1. Ali je potrebno pri najemu nepremičnin obračunati DDV?
 

V skladu z 2. točko 44. člena ZDDV, je najem nepremičnin oproščen plačila DDV. Vendar obstajajo izjeme pod pogoji, ki so navedeni v 45. členu ZDDV. In sicer, DDV se lahko obračuna, v kolikor se najemodajalec in najemnik dogovorita glede tega. Seveda, morata biti oba zavezanca za DDV.

 

Pred prvo izstavitvijo računa, morata in najemodajalec in najemnik predložiti vsak svojo izjavo v elektronski obliki na eDavke. Za te namene na eDavkih najdete obrazec DDV-Iz.

 

Še enkrat poudarjamo, obe strani morata oddati izjavo na eDavke pred prvim izstavljenim računom.

 

V kolikor najemnik ni zavezanec za DDV, DDV se ne sme zaračunati.

 

V skladu z 1. odstavkom 138. člena Pravilnika od DDV, mora račun za najemnino obvezno vsebovati podatke o nepremičnini, na katero se račun nanaša.

 

2. Izstavljamo račun za najem nepremičnine in ne zaračunavamo DDV v skladu z 2. točko 44. člena zakona. Oddajanje nepremičnine v najem pa ni naša edina dejavnost. Ali sploh smemo odbijati vstopni DDV glede na to da tukaj za oproščen promet brez pravice odbitka davka?


Lahko, vendar ne v celoti. Potrebno je izračunati procentualni delež prihodkov od najemnine v celotnih prihodkih in za ta procentualni delež zmanjšati znesek odštevalnega davka.

 


                            Skupen promet kjer ste zaračunali DDV (brez DDV)
Odbitni delež = ----------------------------------------------------------------------------------
                          Skupen promet kjer ste zaračunali DDV (brez DDV) + najemnine


Obstaja tudi druga možnost. In sicer, da najemodajalec v svojih knjigah ločeno evidentira stroške in vstopni DDV, ki se nanašajo na nepremičnino, ki jo daje v najem. Seveda, v kolikor je to možno.. Pri obračunu DDV tako evidentiran vstopni DDV ne upošteva.

 

Najem nepremičnine od fizične osebe


3. Najeli bomo nepremičnino od fizične osebe. Katere davke moramo plačati?


Najem nepremičnin od fizične osebe ureja zakon o dohodnini. Najem nepremičnine je obdavčen z 25% dohodnine, pri čemer se prizna 10% normiranih stroškov. Obračunani davek se šteje kot dokončni davek. Ne gre v končni obračun dohodnine.

 

Najemodajalec - fizična oseba lahko namesto normiranih stroškov, v skladu z 77. členom Zakona o dohodnini uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja. Dejanski stroški vzdrževanja se priznajo na podlagi računov.

 

V primeru, da je najemnik pravna oseba, se pri plačilu najemnine odda obrazec REK-2. O računih za nakazilo dohodnine in sklicih lahko več preberete tukaj .

Prebrano: 20294 krat
Live chat
prijava_zahtevka_za_posredovanje
baza_znanja
convex_privilege_club