Izplačilo 13. plače (božičnice) za leto 2020

Izplačilo 13. plače (božičnice) za leto 2020

Tudi letos zaposleni v nekaterih podjetjih nestrpno pričakujejo izplačilo 13. plače (božičnice) za leto 2020. Vendar glede na vse protikoronske ukrepe, se marsikdo vpraša, ali je to sploh možno.

Da vas pomirimo. Ovire za izplačilo 13. plače ne predstavlja koriščenje pomoči iz naslova ukrepov, sprejetih z interventnimi ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, kjer je določeno, da morajo poslovni subjekti vrniti prejeta sredstva finančne pomoči le v primeru izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2020 oziroma za leto 2020. Torej izplačila zaposlenim so mogoča.

Glede na to da je letos veliko takšnih zaposlenih, ki so za čas epidemije prisotni na delovnih mestih in izpostavljeni dodatnim tveganjem, se zdi to kot zelo primerna oblika nagrajevanja.

Seveda pa veljajo še vedno vsi pogoji, ki opredeljujejo 13. plačo. Kot vemo, 13. plačo, ki ni obdavčena z dohodnino, je možno izplačati v primeru, če je njeno izplačilo do višine povprečne plače (koliko je povprečna plača v posameznem mesecu lahko vidite tukaj).

Poleg tega morajo biti izpolnjeni še sledeči pogoji

– Pravica do tega izplačil mora biti določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost.

– Izplačilo pridobijo tisti delavci, ki so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečen dan v letu.

– Pravica tega dela izplačil je določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila.

– Izplačilo je lahko samo enkrat na leto

Predvsem bodite pozorni na zadnji pogoj. V kolikor ste v letu 2020 že izplačali 13. plačo, bo morebitno izplačilo v letu obdavčeno z dohodnino. V kolikor pa ne želite plačati dohodnine (v primeru izplačila v letu 2020), morate izplačilo 13. plače prestaviti na leto 2021. Katere prispevke pri 13. plači plačujete lahko vidite tukaj.

Dohodnino boste obračunali in plačali tudi v primeru, ko znesek 13. plače presega znesek povprečne plače, in sicer zgolj za razliko. Ne pozabimo pa na spremembo REK obrazca, ki velja od 01.01.2020 in sicer,  ne glede na to, ali presegamo znesek ali ne, je določena enotna šifra vrste dohodka in sicer 1151 in dohodninska šifra vrste dohodka 1111 na individualnem REK obrazcu. Ukinjeno je ločeno poročanje o izplačilu plače za poslovno uspešnost v delu, ki presega znesek,  in ločeno v delu, ki ne presega zneska.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...