Kako urediti da račune davčno ne potrjujete v spletni trgovini

Kako urediti da račune davčno ne potrjujete v spletni trgovini

V enem od prejšnjih prispevkov smo opisali, da je v spletni trgovini, za večino načinov plačila potrebno davčno potrjevanje računov. Zdaj pa bomo opisali, kako urediti da račune davčno ne potrjujete v spletni trgovini.

Več o davčnih blagajnah v spletnih trgovinah sicer lahko preberete tukaj, vendar bistvo današnjega prispevka je, kako to naredimo ne da bi račune davčno potrjevali. Marsikdo bo povedal, da je to nemogoče, vendar je to vseeno izvedljivo. In to na nepričakovan način.

Ko smo obravnavali davčno potrjevanje računov v spletni trgovini, smo ugotovili da davčno ne potrjujemo račune, ki so plačani direktno na transakcijski račun preko UPN naloga, plačila preko Monete in plačila preko Paypala. Če odštejemo Moneto in Paypal, ki so razmeroma dragi, ostanejo zgolj plačila preko UPN naloga. In ravno to danes čedalje bolj zamenjuje najbolj pogosto plačilo v Sloveniji in sicer plačilo po povzetju.

Sicer zakaj je plačilo po povzetju tako popularno med Slovenci, ni zanesljive razlage. Osebno sem menil, da je to posledica nezaupanja v spletne trgovine in spletne nakupe. Vendar že Miha Mazzini je to opisal kot očitno pranje denarja, ki ga dobijo z delom na črno (Glej Miha Mazzini: Biznis po slovensko). Če temu prištejemo tudi zaostritev pogojev glede plačevanja z kreditnimi karticami (v osnovi se to vidi, ko spletna trgovina zahteva še dodatno avtentikacijo plačila), marsikdo ni naklonjen plačevanju z kreditnim karticam.

Kot rečeno čedalje bolj se uveljavlja plačevanje po predračunih. Iz vidika podjetja je ta način najbolj enostaven in podjetniku ne ustvarja dodatnih stroškov. Vendar je do sedaj bil tudi eden od najmanj zaželenih načinov plačila za uporabnike in sicer zaradi tega, ker je moral kupec vse podatke lastnoročno vnesti v bančni sistem.

Vendar vsi ponudniki plačilnega prometa (predvsem banke) ponujajo nove sodobne poti plačevanja. V zadnjem času se vse bolj uveljavljajo spletne banke na pametnih telefonih. Za vse te aplikacije (vključno z spletnimi bankami dosegljivimi preko računalnikov) ponujajo možnost direktnega branj QR kode, ali pa skeniranja le-te.

Torej, na naši spletni trgovini omogočimo pošiljanje predračunov opremljenih z QR kodo. Kupec  prejme predračun na mail in skenira, ali posreduje QR kodo v bančni program in ima v trenutku vse podatke za plačilo. Od tod do plačila, je zgolj klik miške, ali tap na zaslon.

In kaj je najbolj pomembno. Ker tukaj gre za plačilo direktno na TRR, računa ni potrebno davčno potrjevati.

QR koda je od aprila 2017 sestavni del UPN naloga. V QR kodi so vsi podatki potrebni za lažje plačilo računa. Plačilni nalog s kodo QR zagotavlja pravilno in hitrejše procesiranje transakcij brez ročnih posegov. To omogoča zapis v kodi QR, ki vsebuje vse  podatke iz plačilnega naloga. Zapis kode QR omogoča uporabo slovenske SI reference in evropske reference RF, v skladu s pravili za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...