Kako dokažemo, da smo blago izvozili v drugo članico EU

Kako dokažemo, da smo blago izvozili v drugo članico EU

Vprašanje:
Blago smo prodali podjetju, ki deluje v eni od članic EU. Kupec je prevzel blago na našem sedežu in ga z osebnim avtomobilom odpeljal v svoje podjetje. Glede na to, da nimamo nobenega potrdila, da je blago prešlo državno mejo (tovorni list, ali kakšna druga prevozna listina), kako dokažemo, da smo blago izvozili v drugo članico EU?

Odgovor:
Dobava blaga v drugo državo EU je v Sloveniji oproščena DDV (na podlagi 46. člena ZDDV). vendar samo če so izpolnjeni sledeči pogoji:

-Pravica do razpolaganja na blagu mora biti prenesena iz dobavitelja na kupca.
-Na računu mora biti navedena veljavna ID številka kupca.
-Mora obstajati pisni dokaz, da je blago zapustilo ozemlje Slovenije.

Če eden od teh pogojev ni izpolnjen, se smatra da je šlo za dobavo znotraj Slovenije. Torej mora biti obračunan DDV. V zvezi z vprašanjem, je največji problem tretja točka. Tudi v tem primeru mora obstajati dokazilo o prehodu meje.

To področje ureja 79.člen Pravilnika o izvajanju ZDDV (PZDDV). V drugi in tretji točki tega člena je pojasnjeno, da v takem primeru uporabimo pisno izjavo o prevozu blaga v drugo državo članico, ki jo podpiše prejemnik blaga.

Izjava mora vsebovati sledeče podatke:

– ime in naslov dobavitelja;
– številka in datum računa za dobavljeno blago;
– ime, naslov in identifikacijska številka za DDV kupca;
– prevozno sredstvo, s katerim bo blago odpeljano, s številko prometnega dovoljenja;
– namembni kraj v drugi državi članici in navedba, da je kupec pripravljen slovenskemu davčnemu organu posredovati kakršne koli informacije glede namembnega kraja tega blaga.

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti


Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

V kolikor imate TRR odprt v tujini ga morate obvezno prijaviti Finančni upravi. To morate narediti v skladu s 7. točko 1. odstavka in 17. točko 2. ods...