Kako je obdavčen nakup zemljišč in na kaj moramo biti pozorni?

Kako je obdavčen nakup zemljišč in na kaj moramo biti pozorni?

Vprašanje:
V podjetju želimo kupiti zemljišče. Zanima nas kako je obdavčen nakup zemljišč in na kaj moramo biti pozorni?

Odgovor:

Ko podjetje želi kupiti zemljišče se zastavljajo dva vprašanja. Prvo vprašanje je, ali gre za nakup nezazidljivega zemljišča ali nezazidanega stavbnega zemljišča. Drugo vprašanje je, ali je prodajalec zavezanec za DDV ali ne

V primeru nakupa nezazidljivega zemljišča, promet ni obdavčen z DDV (8. točka 44. člena ZDDV). Obdavčen pa je z 2% Davka na promet nepremičnin (DPN)

Plačnik Davka na promet nepremičnin je načeloma prodajalec. Lahko pa je tudi kupec, če je v kupoprodajni pogodbi tako določeno

V primeru prodaje nezazidanega stavbnega zemljišča je promet obdavčen glede na to, ali je prodajalec zavezanec za DDV ali ne. Pri tem moramo ločiti nakup od fizične osebe, katere to ni dejavnost s katero se ukvarja (npr. prodaja zemljišče, ki je pridobil z dedovanjem). V tem primeru je prodaja obdavčena z 2% DPN.

Če pa prodajalec fizična oseba prodaja zemljišče v okviru svoje dejavnosti, moramo vedeti da tukaj gre za obdavčen promet. Tudi če ni zavezanec za DDV (mali davčni zavezanec) z takšno prodajo postane zavezanec za DDV. Potrebna je prijava v sistem. V takem primeru mora obračunati 22% DDV (8. točka 44. člena ZDDV)

Isto velja v primeru podjetij, ki niso zavezanci za DDV (mali davčni zavezanci).

V kolikor smo kot kupec zavezanci za DDV, ali smemo odbijati DDV?

Ali smemo odbijati DDV ali ne, je odvisno od nadaljnje uporabe zemljišča. Določbe, ki sicer veljajo za promet nepremičnin.

1. Zemljišče smo nabavili z namenom nadaljnje prodaje. V tem primeru smemo odbijati DDV.
2. Zemljišče smo nabavili za namene gradnje poslovnega objekta (pisarne, skladišča, proizvodne hale) za lastne namene in jih bomo tudi uporabljali za te namene. DDV smemo odbijati.
3. Zemljišče smo nabavili za namene gradnje poslovnega objekta (pisarne, skladišča, proizvodne hale) za lastne namene, vendar jih bomo uporabljali za namene oddajanja v najem. Ker oddajanje nepremičnine v najem ni obdavčljivi promet (2. točka 44. člena ZDDV) DDV ne smemo odbijati.

V kolikor so izpolnjeni določeni pogoji se tudi za najemnine obračunava DDV. Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni po 01.12.2018 lahko preberete tukaj

4. Zemljišče smo nabavili za namene gradnje za lastne potrebe (točka 2). Vendar smo po nekaj letih lastne uporabe, nepremičnino dali v najem brez davka. V trenutku nabave, DDV smemo odbijati. Vendar z spremembo dejavnosti, moramo opraviti popravek odbitka DDV za nazaj.

Dobava zazidanih stavbnih zemljišč se obdavči skupaj z objekti, ki stojijo na teh zemljiščih v skladu z določbami ZDDV, ki se nanašajo na obdavčitev nepremičnin. Zemljišče, na katerem stoji objekt, ni predmet samostojne obdavčitve z DDV.

Če prodajamo objekt za obračun DDV so pomembne sledeče zadeve:
V kolikor še ni potekel dveletni rok od prve vselitve ali uporabe, je nepremičnina obdavčena z DDV. Od dobave poslovnih objektov se obračuna DDV po splošni stopnji 22%. V primeru dobave stanovanj in stanovanjskih objektov namenjenih za trajno bivanje, če so del socialne politike, se DDV obračuna po stopnji 9,5%.

 

Stanovanja in stanovanjski objekti namenjeni za trajno bivanje so del socialne politike v primeru, če stanovanje v večstanovanjski stavbi ne presega 120 m2 ali v enostanovanjski stavbi ne presega 250 m2 uporabne površine stanovanjskega objekta. Uporabna površina je seštevek površine bivalnih prostorov. 3.točka 54. člena Pravilnika o izvajanju zakona o davku na dodano vrednost (PZDDV).

Pri tem morajo biti izpolnjeni sledeči pogoji:

– Storitev mora biti zaračunana neposredno investitorju
– Gradbene storitve, ki se opravijo, se uvrščajo pod šifro F/Gradbeništvo standardne klasifikacije dejavnosti.
– Pri stanovanjih, ki niso del socialne politike, vrednosti dobavljenih materialov ne presega 50% celotne vrednosti opravljene storitve brez DDV (ne velja za dobave in gradnje takih objektov).

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...