Kako ravnati, ko podjetje prireja nagradno igro

Kako ravnati, ko podjetje prireja nagradno igro

Vprašanje:

Naše podjetje, s ciljem promocije naših izdelkov, namerava prirediti nagradno igro, kjer bo glavna nagrada naš izdelek. Poleg tega, bo izplačano tudi več denarnih nagrad. Kako ravnati, ko podjetje prireja nagradno igro, da bi bilo vse v skladu z predpisi?

Odgovor:

Tukaj moramo najprej vedeti, da tukaj gre za druge dohodke, ki so obdavčeni po Zakonu o dohodnini (Zdoh-2). Stopnja davka je 25%. Osnova za davek je 100%. Ne priznajo se nobeni normirani stroški, in ravno tako ni mogoče uveljavljati dejanske stroške.

Ker je v našem primeru, glavna nagrada v materialni obliki, moramo pred obračunom davka, vrednost nagrade obrutiti. To pomeni, da vrednost nagrade (tržno vrednost) pomnožimo z faktorjem 1,3333. Na tako povečano osnovo obračunamo 25% davka.

V primeru denarnih nagrad, lahko ravnamo na dva načina. Lahko obrutimo vrednost nagrade (tako kot pri materialnih nagradah), in potem izplačamo nominalni znesek. Lahko pa  obračunamo davek na vrednost nagrade, in nagrado izplačamo v znesku zmanjšanem za davek.

Pri tem moramo vedeti, da dobitki iz nagradnih iger, ki ne presegajo 42,00€, niso obdavčeni. Ravno tako, če akontacija dohodnine ne presega 20,00€, se davek ne obračuna in plača.

POMEMBNO!

V primeru, če se davek obračuna, mora vsak nagrajenec dostaviti svoje podatke izplačevalcu nagrade. Torej: ime in priimek, naslov, TRR in davčno številko, izplačevalec pa mora voditi evidenco nagrajencev. Tudi v primeru, ko nagrada ni obdavčena, je priporočljivo voditi evidenco nagrajencev.

Velja pa opozoriti, da je omenjene podatke lahko zbirate le za izplačilo ali pošiljanje nagrade. Torej zgolj od nagrajencev. Za prijavo v nagradno igro je dovolj, da potrošnik posreduje svoje kontaktne podatke (telefon ali e-pošta). Za podelitev nagrade pa lahko organizator nagrajenca naknadno prosi za podatke, ki so potrebni, da se izplača, pošlje ali preda nagrado.

Več o tem preberite tukaj.

V kolikor je davek obračunan, moramo na FURS dostaviti REK-2 obrazec.

OPOZORILO!

Davčna osnova od prejete nagrade in plačana akontacija dohodnine se upošteva pri letni odmeri dohodnine. To pa zaradi tega, ker se znesek nagrade šteje kot dohodek, ki povečuje vašo davčno osnovo. Torej, lahko “padete” v višji davčni razred in posledično plačate več davka (tudi če izplačevalec že obračunal in plačal 25% davka). Poleg tega, to lahko vpliva na vaše socialne transfere (znižajo se otroški dodatki, zvišajo plačila vrtca in pod.).

Kot smo že omenili, če je akontacija dohodnine nižja od 20,00€, velja oprostitev plačila, vendar se vrednost nagrade vseeno všteva v letni obračun dohodnine.

Za nagrade do 42,00€ vrednosti, ne poročamo na FURS.

Odbitek DDV pri predmetih, ki jih dajemo kot nagrade

Splošno pravilo je, da se DDV, ki ga podjetje plača ob nabavi od predmetov, ki jih daje kot darila in nagrade, ne priznava kot odbitni DDV. Pri tem je popolnoma vseeno , kakšen je namen darila, ali kdo je prejemnik darila (darilo zaposlenem, darilo poslovnem partnerju kot reprezentanca, reklamno darilo*). Torej če nabavljamo predmete, ki jih bomo podarjali, DDV ne smemo odbijati. V koliko pa smo odbijali DDV, moramo pri obdaritvi, obračunati DDV od tržne (nabavne) vrednosti teh predmetov.

Izjema je možna samo v sledečih primerih:

– če podarimo brezplačne poslovne vzorce, ki jih dajemo v razumnih količinah kupcem ali prihodnjim kupcem in jih ti ne prodajajo, oziroma jih ni mogoče prodati.

– dajanje daril manjših vrednosti v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca, če se dajejo le občasno in če se ne dajejo istim osebam. Za darila manjših vrednosti se štejejo darila, pri katerih vrednost posameznega darila ne preseže 20 eurov.

*Nagrado iz nagradne igre lahko štejemo za reklamno darilo.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...