Kdaj se mora mali davčni zavezanec registrirati v sistem DDV

Kdaj se mora mali davčni zavezanec registrirati v sistem DDV

Trenutno ste podjetnik – mali davčni zavezanec, ki deluje v Sloveniji in ste pri svojem poslovanju oproščeni obračunavanja DDV, saj ste predvideli, da v 12 mesecih ne boste presegli 50.000 eur prometa. Da moraš postati zavezanec za DDV, pa ni pomembno samo vprašanje o preseganju prometa. Mogoče se vam obeta sodelovanje s podjetji v EU, ali pa boste koristili storitve podjetij, ki prihajajo iz EU. Kdaj morate postati zavezanec za DDV pojasnimo v članku.

Če ste presegli mejo 50.000 eur obdavčljivih prihodkov – morate vstopiti v sistem obračunavanja DDV in pridobiti ID za namene DDV – tipični davčni zavezanec.

Lahko se zgodi, da ne presežete prometa 50.000 eur, vendar poslujete z Evropsko unijo. V tem primeru se lahko registrirate kot atipični davčni zavezanec. To pomeni, da ste v Sloveniji še naprej mali davčni zavezanec, ID za DDV pa uporabljate v primeru opravljanja in prejemanja storitev v/iz drugih držav članic, ali če vrednost pridobljenega blaga v tekočem letu preseže 10.000 eur limita.

Obveznosti atipičnega davčnega zavezanca

  1. Za registracijo v atipičnega davčnega zavezanca je potrebno preko e-davkov ali vem točke oddati obrazec DDV P2. To je potrebno storiti pravočasno, še preden pričakujemo, da bomo nudili ali prejemali storitve v EU, ali presegli vrednost 10.000 pridobitev blaga iz EU.
  2. Pri izstavitvi računa za opravljene storitve v drugo državo članico mora na računu navesti svojo ID za DDV in obvezno ID številko za DDV prejemnika storitev v drugi državi članici. Slovenski DDV se ne obračuna, temveč se navede klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost.
  3. Atipični davčni zavezanec mora preko e-davkov vsak mesec oddati DDV-O obrazec, tudi če ni izdal nobenega računa v EU. Če so bili izdani računi državam članicam je potrebno oddati še RP-O (rekapitulacijsko poročilo).
  4. Če atipični davčni zavezanec preseže 50.000 prihodkov, se mora pravočasno registrirati v tipičnega davčnega zavezanca. V tem primeru mora v Sloveniji obračunavati DDV, poslovanje s tujino ostane enako, dobi pa pravico do odbijanja vstopnega DDV.

V kolikor se vam porajajo še druga vprašanja v zvezi z statusi davčnih zavezancev, nas pokličite in dogovorili se bomo za obisk pri nas, kjer vam bomo ob kavi pojasnili vse kar vas zanima.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Darila ob novem letu v letu 2020

Darila ob novem letu v letu 2020

Letošnje leto je zaradi Covida-19 malce čudno, vendar, kljub temu, marsikdo razmišlja o darilih ob novem letu v letu 2020, ki jih bo dal svojim zaposl...