Kdaj se mora mali davčni zavezanec registrirati v sistem DDV

Kdaj se mora mali davčni zavezanec registrirati v sistem DDV

Trenutno ste podjetnik – mali davčni zavezanec, ki deluje v Sloveniji in ste pri svojem poslovanju oproščeni obračunavanja DDV, saj ste predvideli, da v 12 mesecih ne boste presegli 50.000 eur prometa. Da moraš postati zavezanec za DDV, pa ni pomembno samo vprašanje o preseganju prometa. Mogoče se vam obeta sodelovanje s podjetji v EU, ali pa boste koristili storitve podjetij, ki prihajajo iz EU. Kdaj morate postati zavezanec za DDV pojasnimo v članku.

Če ste presegli mejo 50.000 eur obdavčljivih prihodkov – morate vstopiti v sistem obračunavanja DDV in pridobiti ID za namene DDV – tipični davčni zavezanec.

Lahko se zgodi, da ne presežete prometa 50.000 eur, vendar poslujete z Evropsko unijo. V tem primeru se lahko registrirate kot atipični davčni zavezanec. To pomeni, da ste v Sloveniji še naprej mali davčni zavezanec, ID za DDV pa uporabljate v primeru opravljanja in prejemanja storitev v/iz drugih držav članic, ali če vrednost pridobljenega blaga v tekočem letu preseže 10.000 eur limita.

Obveznosti atipičnega davčnega zavezanca

  1. Za registracijo v atipičnega davčnega zavezanca je potrebno preko e-davkov ali vem točke oddati obrazec DDV P2. To je potrebno storiti pravočasno, še preden pričakujemo, da bomo nudili ali prejemali storitve v EU, ali presegli vrednost 10.000 pridobitev blaga iz EU.
  2. Pri izstavitvi računa za opravljene storitve v drugo državo članico mora na računu navesti svojo ID za DDV in obvezno ID številko za DDV prejemnika storitev v drugi državi članici. Slovenski DDV se ne obračuna, temveč se navede klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost.
  3. Atipični davčni zavezanec mora preko e-davkov vsak mesec oddati DDV-O obrazec, tudi če ni izdal nobenega računa v EU. Če so bili izdani računi državam članicam je potrebno oddati še RP-O (rekapitulacijsko poročilo).
  4. Če atipični davčni zavezanec preseže 50.000 prihodkov, se mora pravočasno registrirati v tipičnega davčnega zavezanca. V tem primeru mora v Sloveniji obračunavati DDV, poslovanje s tujino ostane enako, dobi pa pravico do odbijanja vstopnega DDV.

V kolikor se vam porajajo še druga vprašanja v zvezi z statusi davčnih zavezancev, nas pokličite in dogovorili se bomo za obisk pri nas, kjer vam bomo ob kavi pojasnili vse kar vas zanima.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Minimalna plača za leto 2023

Minimalna plača za leto 2023

V Uradnem listu 4/2023 izdanem dne 13.01.2023 je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil novi znesek minimalna plača za l...