Poročanje o potnih nalogih in drugih dohodkih iz delovnega razmerja, ki se ne vštevajo v davčno osnovo po 01.04.2014

Z 01.01.2014 moramo na REK -1 obrazcu poročati tudi o izplačilih povračil stroškov v zvezi z delom, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. In sicer poročamo o sledečih izplačilih:

1. Kilometrine
2. Dnevnice
3. Prevoz na delo
4. Prehrana med delom
5. Stroški vezani na potne naloge (gorivo, cestnine, parkirnine)

Stroški, ki so navedeni pod zap. 5, morajo biti prikazani na potnem nalogu, ne glede na to, ali so plačani z gotovino, ali poslovno kartico podjetja, ali pa osebno kartico delavca.

V kolikor se za službeno pot uporablja službeni avtomobil, se povračila stroškov vezana na službeni avto ne vpisujejo v REK obrazec.

V kolikor so določeni stroški plačani direktno izvajalcu (npr. hotel ali letalski prevoznik), ravno tako poročate v REK obrazcu.

V kolikor se izplača akontacija potnih stroškov, o njej poročate v mesecu, ko je bila izplačana. Ko je službena pot dejansko opravljena, se poroča zgolj o razliki med akontacijo in dejanskim obračunom (v kolikor je izplačan).

O teh izplačilih lahko poročate skupaj z obračunom plače, ali pa ločeno Poročamo tudi za stroške plačane direktno izvajalcu.

 

V kolikor o izplačilih poročate ločeno od obračuna plače, to storite tako, da na zbirnem REK-1 obrazcu izpolnite le podatke o izplačevalcu, številu prejemnikov dohodka in označite vrsto dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo.
Od 01.04.2014 to storite najkasneje do konca meseca, ki sledi mesecu v katerem so bili izplačani (sprememba pravilnika objavljena v Ur.l. 22/14)Primer: potne stroške ste izplačali 23.4.2014. O tem poročate do konca meseca maja 2014.
Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Spletne trgovine in davčne blagajne

Spletne trgovine in davčne blagajne

Odprli ste spletno trgovino in pripravljate se na prvo izstavitev računa. Seveda vas zanima, kako so povezane spletne trgovine in davčne blagajne. (...
Ali so štipendije obdavčene?

Ali so štipendije obdavčene?

Marsikatero podjetje išče nove sodelavce. Ker je dobrega sodelavca težko dobiti, še manj jih je na trgu dela, je kadrovsko štipendiranje ena od možnos...
Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...