Povračilo stroškov goriva za službena vozila v primeru ko delodajalec ne pokriva stroške goriva za privatne vožnje

Kako ravnati ko zaposleni uporabljajo službene avtomobile tudi za privatne namene in ne pokrivate stroške goriva za privatne vožnje. Vseeno pa želite povrniti stroške goriva za službene vožnje.

V takem primeru je najbolje sorazmerno razdeliti stroške goriva glede na delež kilometrov službenih poti v celotni kilometrini. To pomeni, da zaposleni mora vestno voditi evidenco o opravljenih kilometrih in kilometrino deliti na službeno in privatno.

Predpogoj je, pravilno izstavljen potni nalog iz katerega mora biti razvidna odobritev delodajalca za to vrsto prevoza. Obračun stroškov goriva mora biti narejen na podlagi verodostojnih listin (računov za gorivo).

Pri obračunu uporabite podatke o povprečni porabi goriva za določen tip vozila, prevoženih kilometrih za službene namene (razvidno iz potnega naloga), ter podatke o strošku goriva (razvidno iz računa za gorivo).

Tako obračunana povračila stroškov za gorivo so tudi v skladu z tretjo točko 44. členom Zakona o dohodnini ZDoh-2 (Ur.l. RS 13/11 – UPB7) in  5. členom Uredbe o davčni obravnavi povračila stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Ur.l. RS 140/06, 76/08) in so neobdavčena.

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Spletne trgovine in davčne blagajne

Spletne trgovine in davčne blagajne

Odprli ste spletno trgovino in pripravljate se na prvo izstavitev računa. Seveda vas zanima, kako so povezane spletne trgovine in davčne blagajne. (...
Ali so štipendije obdavčene?

Ali so štipendije obdavčene?

Marsikatero podjetje išče nove sodelavce. Ker je dobrega sodelavca težko dobiti, še manj jih je na trgu dela, je kadrovsko štipendiranje ena od možnos...
Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...