Sem mali davčni zavezanec in imam spletno trgovino, ali zaračunam DDV pri spletni prodaji v EU?

Sem mali davčni zavezanec in imam spletno trgovino, ali zaračunam DDV pri spletni prodaji v EU?

Vprašanje:

Sem mali davčni zavezanec in imam spletno trgovino v kateri prodajamo blago končnim potrošnikom. Prvič se je zgodilo da smo blago prodali v Avstrijo. Ali smo dolžni zaračunati DDV?

Odgovor:

Ne, niste. Namreč če blago dobavljate končnim potrošnikom v EU, DDV-ja ne obračunate. Seveda, to velja do skupne višine prodaje v EU v višini 10.000,00€. Po tem ste se dolžni prijaviti v sistem VEM (priporočljivo, drugače morate imeti davčnega zastopnika, kar je bistveno dražje). Pred tem pa morate vstopiti v sistem DDV. Seveda, potem obračunavate slovenski DDV in pripravljate obračune DDV in poročila v sistem VEM.

Morate pa vedeti, da to velja v primeru, ko imate spletno trgovino v Sloveniji in prodajate blago v EU. V primeru prodaje storitev v EU, veljajo drugačna pravila. V takem primeru morate obračunati DDV. V takem primeru priporočamo da se prijavite v sistem DDV kot atipični zavezanec. V takem primeru v Sloveniji delujete kot mali davčni zavezanec (ne obračunavate DDV in ne odbijate DDV pri nabavah). V primeru poslovanja v EU, pa ravnate kot davčni zavezanec (DDV ne zaračunate – obrnjena davčna obveznost).

Če kot mali davčni zavezanec iz svoje spletne trgovine prodajate zunaj EU (tretje države, npr. ZDA), ravno tako ne zaračunate davka. Velja tudi za prodajo storitev. Ravno tako, če ste davčni zavezanec, pri izvozu blaga ali storitev v tretje države,  ne obračunate davka. Morate pa v obrazcu DDV-o podatek o prodaji prikazati v zaporedni 11.

Ne pozabite da Velika britanija ni več v EU. Zato se vsa prodaja v to območje obravnava kot izvoz v tretje države. Isto velja za Švico.

Če prodajate preko spletne trgovine, hitro pride do tega da vam razni Facebooki in Googli zaračunavajo svoje storitve (največkrat plačate za to da se vaše unikatne besede prikažejo na prvih straneh). Ker gre za storitve in omenjena podjetja imajo sedeže v EU, morate obvezno postati atipični zavezanec.

Še omenimo pogoje pod katerimi morate obvezno postati atipični zavezanec

Če opravljamo storitve davčnemu zavezancu, ki je iz EU (tudi če npr. zaračunamo samo npr. 10 €),

Če prejemamo storitev od drugega davčnega zavezanca, ki je iz EU (ne glede na višino),

Če v tekočem kolarskem letu presežem limit nabave blaga znotraj EU, ki je 10.000 €.

Več o sistemu atipičnih zavezancev preberite tukaj.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Izplačilo božičnice 2022

Izplačilo božičnice 2022

V Uradnem listu  RS 39/2022 z dne 21.03.2022 je objavljena novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z). V noveli zakona je spremenjeno izplačilo božičnice za ...
Znižana stopnja DDV za energente

Znižana stopnja DDV za energente

Dne 31.08.2022 je v Uradnem listu št. 114/22 izšel “Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDD...