Ali je vinjeta lahko priloga k potnemu nalogu?

Ali je vinjeta lahko priloga k potnemu nalogu?

Že od leta 2008, ko smo vpeljali vinjete za vožnjo po avtocestah, se postavlja vprašanje. Ali je vinjeta lahko priloga k potnemu nalogu?

Odgovor je, lahko. Ministrstvo za finance je z pojasnilom št. 421-177/2008 iz 8. 7. 2008 pojasnilo, da je to mogoče, če so izpolnjeni določeni pogoji in sicer:

– Račun za vinjeto mora biti priloga potnemu nalogu. Iz potnega naloga mora biti razvidna odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza.
– Iz potnega naloga mora biti razvidno, da je na službenem potovanju smiselna uporaba cestninskih cest.
– V koledarskem letu je možno povračilo stroškov nakupa ene letne ali največ dveh polletnih vinjet.

V kolikor pa zgoraj navedeni niso izpolnjeni , se strošek vinjete obravnava kot boniteta.

Nakup vinjete se prizna ne glede na to, ali je vinjeta kupljena na dan službenega potovanja, ali kadarkoli pred službenim potovanjem.

V kolikor zaposleni uporablja službeni avto v privatne namene, je nakup vinjete strošek delodajalca. Ker delodajalec zaračunava boniteto, je strošek vinjete že vključen v boniteto.

 

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Znižana stopnja DDV za energente

Znižana stopnja DDV za energente

Dne 31.08.2022 je v Uradnem listu št. 114/22 izšel “Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDD...
Nov znesek prehrane na dan

Nov znesek prehrane na dan

V Uradnem listu RS, št. 113/2022 so bile objavljene spremembe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. (več ...