Od 01.01.2020 velja delna oprostitev prispevkov delodajalca za starejše delavce

Od 01.01.2020 velja delna oprostitev prispevkov delodajalca za starejše delavce

Od januarja 2016 pa do 31.12.2019 je veljal “Zakon o interventnem ukrepu na področju trga dela (ZUITD)”.  Z prenehanjem tega zakona, ponovno velja 156. člen “Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Ta pa omogoča delno oprostitev prispevkov delodajalca za starejše delavce, tiste ki so dopolnili 60 let starosti.

Delodajalci lahko uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov delodajalcev v višini 30%. Oprostitev bo mogoče uporabiti prvič v februarju za izplačilo plače za januar 2020.

Oprostitve ne moremo uveljavljati v sledečih primerih:

  • Za zaposlene pri tujih delodajalcih za katere se uporablja zakonodaja Republike Slovenije.
  • Za zaposlene, osebe v delovnem razmerju, ki hkrati pri pravni osebi, ki je delodajalec, izpolnjujejo pogoje za vključitev v zavarovanje po osnovi 040, vendar so prednostno zavarovani na podlagi delovnega razmerja po osnovi 001.

Zavarovalna podlaga za družbenike – lastnike podjetij, ki se morajo zavarovati po osnovi 040 je določena v 16. členu ZPIZ-2. Ne glede na to, se lahko zavarujejo tudi po osnovi 001, kot delavci v delovnem razmerju.

 

Moramo vedeti, da v enoosebni družbi je delovno razmerje družbenika lahko sklenjeno za opravljanje funkcije poslovodne osebe, v večosebni družbi pa tudi za opravljanje drugih del.

Oprostitev plačila prispevkov se lahko uveljavi pri izplačilu , v obrazcu REK – 1.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Darila ob novem letu v letu 2020

Darila ob novem letu v letu 2020

Letošnje leto je zaradi Covida-19 malce čudno, vendar, kljub temu, marsikdo razmišlja o darilih ob novem letu v letu 2020, ki jih bo dal svojim zaposl...