Sprememba REK obrazca po novi zakonodaji

Sprememba REK obrazca po novi zakonodaji

Z 01.01.2020 je prišlo do spremembe REK obrazca po novi zakonodaji. V bistvu so se spremenile določene šifre na REK obrazcih, ki jih oddajamo na eDavke.

In sicer pri trinajsti plači ali božičnici so se spremenile dohodninske vrste dohodka. Kot vemo, do sedaj smo morali ločiti med REK obrazcem, ki ga oddajamo v primeru, ko izplačilo presega 100% povprečne plače v predpreteklem mesecu, in REK obrazcem, ki ga oddajamo v primeru, ko presegamo ta limit (podatke o povprečni plači dobimo tukaj).

V prvem primeru na zbirnem REK-u je bila šifra zaslužka 1152. V individualni REK pa nismo vnašali nobenega podatka. V drugem primeru je šifra zaslužka na zbirnem REK obrazcu 1151.

 Po novem, je ne glede ali presegamo znesek ali ne, določena enotna šifra vrste dohodka in sicer 1151 in nova (dohodninska) šifra vrste dohodka 1111 na individualnem REK obrazcu. Ukinjeno je ločeno poročanje o izplačilu plače za poslovno uspešnost v delu, ki presega znesek,  in ločeno v delu, ki ne presega zneska,  (od 1. 1. 2020 dalje je ukinjena vrsta dohodka 1152 na zbirnem REK obrazcu).

FURS obvešča, da bo obrazce z novimi šiframi možno oddati po 10.01.2020.

(Vir slike: Pixabay)

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...
Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija. (več …)