Izplačilo božičnice 2022

Izplačilo božičnice 2022

V Uradnem listu  RS 39/2022 z dne 21.03.2022 je objavljena novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z). V noveli zakona je spremenjeno izplačilo božičnice za leto 2022.

Kot vemo, božičnico oz. poslovno uspešnost, ki ni obdavčena z dohodnino, je možno izplačati v primeru, če je njeno izplačilo do višine povprečne plače (koliko je povprečna plača v posameznem mesecu lahko vidite tukaj). Z novelo zakona je dodano, da je neobdavčena božičnica obračunana lahko tudi do višine 100 % povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, izplačanih za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če je to za zavezanca (delavca) ugodneje.

Plačilo za božičnico (poslovno uspešnost) še vedno ohranja navezavo na kriterij poslovne uspešnosti, vendar se ne obravnava več samo kot del plače za poslovno uspešnost po Zakonu o delovnih razmerjih, saj se navedeno plačilo za poslovno uspešnost lahko davčno ugodneje obravnava, tudi če je izplačano v denarju ali v ugodnosti v naravi.

Poleg tega ostanejo še sledeči pogoji

– Pravica do tega izplačil mora biti določena v splošnem aktu delodajalca, s katerim so delavci vnaprej seznanjeni in imajo hkrati vsi delavci pri delodajalcu pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost.

– Pravica tega dela izplačil je lahko tudi določena v kolektivni pogodbi, v kateri so določena merila za pridobitev pravice do tega izplačila.

– Izplačilo pridobijo tisti delavci, ki so imeli sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečen dan v letu.

– Izplačilo je lahko tudi večkrat na leto. Pri tem ni pomembno poimenovanje izplačila.

Predvsem bodite pozorni na zadnji pogoj. Če imate izplačilo večkrat v letu, v skladu z 13. odstavkom 127 člena ZDoh-2Z, pri izplačilu naslednjega ali zadnjega dela, preverjamo, ali še izpolnjujemo pogoje za izplačilo. Če izplačilo presega pogoje, za razliko moramo obračunati dohodnino. Sprememba je opisana v 22. členu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z)

Z 01.01.2023 začne veljati novela Zakona o dohodnini, ki jo je potrdil Državni zbor. Po spremembi bo izplačilo božičnice možno največ dvakrat letno in izplačilo bo omejeno do višine 100% plače zaposlenih v Sloveniji. Glede pogojev za izplačilo bodo veljala enaka pravila kot do sedaj.

Ko bo novela objavljena v Uradnem listu vas bomo obvestili.

Dohodnino boste obračunali in plačali tudi v primeru, ko pri enkratnem izplačilu,  znesek božičnice presega znesek povprečne plače, ali pa višine 100 % povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, izplačanih za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, in sicer zgolj za razliko.

Ne pozabimo pa na spremembo REK obrazca, ki velja od 01.01.2020 in sicer,  ne glede na to, ali presegamo znesek ali ne, je določena enotna šifra vrste dohodka in sicer 1151 in dohodninska šifra vrste dohodka 1111 na individualnem REK obrazcu. Ukinjeno je ločeno poročanje o izplačilu plače za poslovno uspešnost v delu, ki presega znesek,  in ločeno v delu, ki ne presega zneska.

(Vir slike: Pixabay)

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...