Predolgi računi in problemi povezani s tem

Današnji zapis je nastal zaradi praktične težave, ki se pojavlja že dalj časa. Namreč predolgi računi, ki jih trgovci izstavljajo v trgovinah. Pri podjetnikih se ta vrsta računov pojavlja, v primeru nabav direktno v trgovinah. Ponavadi zaposleni založijo svoj denar (gotovino, debetno ali kreditno kartico), ki ga pozneje refundirajo v podjetjih.

 

Te račune podjetja skupaj z ostalimi računi dostavijo k nam v računovodski servis v nadaljnjo obdelavo. Glede na to, kako izgledajo, imamo pri nas ljubkovalno ime – WC papir. Verjetno ni velika uganka od kod tako ime.

Generalno navodilo v zvezi s temi računi je, da jih fotokopiramo. Namreč ti računi so v večini primerov natisnjeni na termalnih tiskalnikih. To pa pomeni, da vsebina sčasoma zbledi.. Seveda, se je zgodilo, da so naše navodilo ignorirali, in smo dobili čisto beli trak papirja. Še posebej, če so račun pustili na prednji polici svojega avta. Vendar to je bolj problem samega podjetnika kot računovodskega servisa.

V zadnjem času, se je tem problemu pridružil problem enormno dolgih računov. Namreč, trgovska podjetja so na račune začela tiskati tudi razne reklame, obvestila o akcijah, bone za poznejše popuste, da o potrdilih o plačevanju z kreditnimi karticami ne govorimo. Rezultat je, tudi en meter dolgi računi.

Če pustimo postrani probleme pri procesiranju takšnega računa, nastane problem pri fotokopiranju takšnega računa. Namreč večina fotokopirnih strojev deluje pač na A4 formatu.

Zato predlagamo da take račune smiselno prerežete na več delov, tako da bo vsebina računa nedvoumna. Posamezne dele računa pa, tako kot do sedaj, pripnete na fotokopijo računa. Enak problem imamo tudi v primeru skeniranja takih računov v primeru dostave računov v elektronski obliki. Tudi v tem primeru ravnamo enako. Skeniramo račun in ga pošljemo po elektronski poti..

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti


Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Darila ob novem letu

Darila ob novem letu

Tukaj je veseli december, zato marsikdo razmišlja o darilih, ki jih bo dal svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom, kupcem, poslovnim partnerjem...
Davčne spremembe v letu 2020

Davčne spremembe v letu 2020

O davčnih spremembah v letu 2020 se sicer že dlje časa govorilo, vendar smo dejansko objavo v Uradnem listu dočakali 05.11.2019. V Uradnem listu 66/19...