Regres v letu 2021

Regres v letu 2021

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust.

Regres moramo izplačati najpozneje do 01.07.2021, oz. do 01.11. v kolikor imate likvidnostne težave. Pri tem moramo vedeti, da se ne moremo sklicevati na npr. slabo finančno situacijo, plačilno nedisciplino zaradi epidemije COVID-19 ali navajati kakšne druge razloge, ki bi opravičevali kasnejše izplačilo regresa. Torej bolj ali manj, moramo večinoma regres do konca junija 2021 izplačati vsi.

Kot smo že navedli tukaj, pravica do regresa je vezana na pravico do dopusta. Pravico do dopusta pridobite po 6 mesecih zaposlitve. Do tedaj ima vsak delavec pravico do 2 dni dopusta na vsak mesec zaposlitve. Ravno tako ima pravico do sorazmernega dela regresa in sicer 1/12 letnega regresa za vsak mesec zaposlitve.

Če ste med letom zamenjali delodajalca, vsak delodajalec izplača zgolj sorazmerni delež regresa. Pri tem novi delodajalec ni dolžan izplačati regres za tisto obdobje, ko delavec ni bil zaposlen pri njemu. Zaželeno je, da stari delodajalec izstavi potrdilo o tem, ali je regres izplačani in v kakšni višini. Seveda, tudi novi delodajalec lahko izplača regres v celoti, vendar to je zgolj njegova dobra volja.

Če se delavec zaposli po 01.07. velja, da delodajalec mora izplačati regres do konca leta.

V kolikor je delavec zaposlen za krajši delovni čas, to ne vpliva na pravico do regresa. Regres bo dobil tako kot vsi zaposleni. Vpliva pa na višino regresa, ker bo dobil regres izplačan v višini sorazmerni z delovnim časom.

To ne velja, če je delavec zaposlen za krajši delovni čas po predpisih o pokojninskem zavarovanju, zdravstvenem zavarovanju ali predpisih o starševskem dopustu. V tem primeru zaposleni dobijo polni regres, tako kot bi delali za polni delovni čas.

Drugače je regres eden od redkih neobdavčenih izplačil, v kolikor je izplačan do višine zadnje povprečne mesečne plače zaposlenih v RS (PROD). Več podatkov o PROD dobite tukaj.  Za regres izplačan v juniju velja, da je neobdavčen do višine 1.994,67€.  Minimalni znesek regresa je v višini minimalne plače in ravno tako za junij 2021 velja da je to znesek 1.024,24€.

V kolikor izplačilo regresa presega višino neobdavčenega regresa, morate za presežek obračunati dohodnino in prispevke.

Tako kot vsi osebni prejemki, se regres izplačuje v denarju z nakazilom na TRR. Torej razna izplačila v naturi (izdelki, storitve, denarni boni) niso dovoljena.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...