3 dejavniki za dolgoročno uspešno poslovanje

3 dejavniki za dolgoročno uspešno poslovanje

Podjetja, ki so preveč zadovoljna s trenutnim stanjem, v prihodnjih letih čaka soočenje s kruto realnostjo – kombinacija napredka v tehnologiji in nakupnih procesov neprestano spreminja poslovno okolje. Lahko izprežete, ampak počivanje na lovorikah je nevarno. Nokia in Kodak sta samo dve izmed podjetij, ki sta se tega naučili na zelo na boleč način…

Uspešna podjetja niso tam, ker so po naključju. Zavedno ali ne sledijo nekaterim pomembnim vodilom. Dobra novica je, da nič ni prepozno in se je novih pristopov moč naučiti.

Zagotavljamo vam, da učinki ne bodo izostali, predvsem pa vas bodo pripravili na hitro spreminjajočo prihodnost.

1. Nadzor nad procesi v podjetju
»Delovni proces« se sliši kot nekaj, kar živi samo v predavalnicah Ekonomske fakultete. Razen študentov in akademikov namreč nihče ne izrisuje procesov in razmišlja o njih, kajne? Ni res.
Nenehen nadzor uspešnosti poslovanja in optimizacija procesov je namreč ključnega pomena za varno prihodnost podjetja.

Pri tem so nam v pomoč naslednji štirje koraki:

1. definicija t.i. ključnih kazalnikov uspeha
2. sposobnost merjenja uspešnosti
3. sprejemanje ukrepov za izboljšanje
4. avtomatizacija rutinskih opravil oz. delov procesov

Poslovna poročila imajo nepogrešljivo vlogo pri izboljšavi procesov – številni poslovni sistemi imajo glavne kazalnike že prednastavljene in podjetnika samodejno obveščajo o stanju in »zdravju« podjetja.

Hkrati imajo najuspešnejša podjetja zavidljivo velik delež poslovnih procesov avtomatiziran. Še več, pri optimizaciji ne pogledujejo zgolj h konkurenci in kopirajo njihovih pristopov, pač pa aktivno razmišljajo o tem, kako na inovativne načine povečevati svojo prednost pred ostalimi.

2. Sprejemanje novih tehnologij in poudarek na digitalnem

Najboljša podjetja so že davno prepoznala vrednost, ki jo prinaša internet. Tradicionalne prodajne pristope so posodobila in bila posledično v večji meri pripravljena na spremembe v nakupnih procesih svojih strank.

Omenili smo že, da danes kar 71 % kupcev svoj nakup začne na spletu. Nevarno je torej spregledati tako pomemben kanal. Ali drugače, napaka bi bila že, če ne bi spleta obravnavali kot prvo prioriteto. Ali obiskovalec na vaši spletni strani lahko najde samo vaše kontaktne podatke? Morda tudi kakšne tehnične specifikacije vaših izdelkov? V današnjem času to ni več dovolj. Spletna stran mora biti vaš najboljši prodajalec, torej mora potencialno stranko izobraziti, zgraditi vašo kredibilnost in ponuditi dovolj razlogov, da se bo za nakup odločila pri vas.

Če si mislite, da »naše stranke ne kupujejo tako, one nič ne gledajo po spletu« pa se morate zavedati, da take stranke hitro izginjajo. Mislite, da bo čez 10 let takih strank res še dovolj, da bodo preživljale vaše podjetje?

Hkrati pa kvalitetna spletna prisotnost nikakor ne pomeni, da bi lahko na stranski tir postavili druge oblike komunikacije s svojimi strankami – še vedno jih občasno pokličite, se oglasite na sestankih, udeležujte se pomembnih dogodkov v vaši industriji, ipd.

3. Odprtost do avtomatizacije in novih tehnologij

Hitrost tehnološkega napredka se včasih zdi skoraj grozljiva, vendar ne pozabimo, da do večine razvoja pride ravno z namenom, da nam poenostavi in olajša delo.

Številna poslovna opravila, ki so še nedolgo nazaj zahtevala nezanemarljiv vložek dela ali pa sploh niso bila mogoča, so danes izvedljiva z enim samim klikom oz. nastavljenimi pravili. Med najbolj koristnimi velja omeniti:

• e-dostava dokumentov v računovodski servis,
• pomoč virtualne poslovne asistentke,
• izračun ključnih kazalnikov uspeha,
• ipd.

Tehnologijo lahko vidite kot grožnjo, a svet bo veliko lepši, če se odločite, da spremembe predstavljajo odlično priložnost, da poslovanje izboljšate in svojim strankam ponudite še boljše storitve in izdelke.

Bi želeli narediti premik naprej, pa vas je strah, da to ni mogoče zaradi načina dela vaših partnerjev (ki so pripadniki »stare šole«)? Ocenjujete, da ustaljen način dela odtehta zastarele procese in tehnologijo? Bodite pozorni, saj delovanje znotraj cone udobja najpogosteje ni vzdržno na dolgi rok.

Kakšen bi bil lahko naslednji majhen korak proti poslovanju prihodnosti? Kaj lahko že danes naredite v tej smeri? Se vam ob tovrstnem razmišljanju pojavi kakšen pomislek? Kaj vas ovira?

Članek so prijazno prispevali pri AccountingBoxu.  Več koristnih nasvetov in razmišljanja s področja vodenja in optimizacije poslovanja najdete na njihovem Blogu

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...