Kdaj je najbolj primeren čas za zamenjavo računovodskega servisa?

Kdaj je najbolj primeren čas za zamenjavo računovodskega servisa?

Danes bomo govorili o temi, ki je za marsikateri računovodski servis tabu. Zamenjava računovodskega servisa. Po nekaterih raziskavah, v življenju podjetnika je najtežje zamenjava banke in zamenjava računovodskega servisa. Slednje je še posebej težko, ker se z leti navežejo zaupni stiki, ki jih je zelo težko prekiniti.

Vendar, se tudi to zgodi. Razlogov za to je veliko. Ali pride do problemov, ki se jih ne da razrešiti. Ali pride do združitve podjetja z drugim podjetjem in računovodske storitve rešijo drugače. Ali pa podjetje preprosto spremeni poslovno politiko in računovodstva v taki obliki ne potrebuje več. Kakorkoli podjetje mora določiti, kdaj bo zamenjalo računovodstvo.

Najbolj pogosto podjetja sklenejo, da to storijo na 31.12. Na videz logična rešitev, saj mora prejšnje računovodstvo zaključiti leto, novo računovodstvo pa začne voditi knjige za novo poslovno leto. Vendar tak način skriva v sebi pasti.

Namreč, zaključno bilanco mora podjetje predložiti do 31.03. tekočega leta za preteklo leto. Kar pomeni, da stari servis ima 3 mesece časa da naredi zaključni račun. Ker novi servis že mora začeti z delom, to pomeni, da imate 3 meseca dvojne stroške.

Ker stari servis ni še naredil zaključka, novi servis dejansko nima otvoritvenega stanja. To pa lahko pomeni precejšnje težave pri pravilnem ugotavljanju stanja terjatev in obveznosti, da o zalogah ne govorimo.

Obračun DDV zna biti problematičen, ker načeloma ni podatka o tem koliko prejetih računov je prejeto v tekočem letu, nanašajo pa se na preteklo leto. To pa je zelo pomemben podatek pri obračunu DDV-ja.

Lahko se zgodi, da so pri starem servisu “jezni” na podjetnika, in namenoma zaključni račun priredijo v škodo podjetja. V naši dosedanji praksi tega nismo sicer zasledili, vendar je tudi to možno.

Navsezadnje, prva tri meseca tekočega leta so ponavadi najbolj stresna in delovna za računovodske servise. To sicer podjetnike ne zanima, ampak naše mnenje je, da je potrebno tudi to upoštevati.

Naše izkušnje pravijo, da je najbolj primerno obdobje za zamenjavo dejansko katerokoli obdobje po zaključnem računu. Tedaj podjetja imajo že na voljo zaključne obračune in takrat je dejansko najbolj enostavno vzpostaviti začetno stanje. Tudi če se začne z 01.01., je možno relativno hitro doseči tekoče stanje. Vse zgoraj navedene težave v takem primeru odpadejo.

Ker smo ponudniki E-računovodstva, če pristopite k nam, organiziramo tudi izobraževanje za uporabo programov, ki vam jih ponujamo. Zato je pri nas dejansko najbolj primeren čas da pristopite, tisti čas, ko imate dejansko najmanj dela. V večini primerov je to poletje. Zato smo tudi organizirali jesensko akcijo, s katero vam ponujamo naše storitve na vrhunskem programu za spremljanje poslovanja.

V kolikor se vam porajajo še druga vprašanja v zvezi s zamenjavo računovodskih servisov nas pokličite in dogovorili se bomo za obisk pri nas, kjer bomo ob kavi pojasnili vse kar vas zanima.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...