Ali veste do kdaj moramo plačati prispevke?

Ali veste do kdaj moramo plačati prispevke?

Ali ste vedeli, da od 01.01.2017 prispevke za socialno varnost lahko plačamo pozneje, kot ste izplačali sam prejemek, od katerega se obračunava davčni odtegljaj, ter obvezni prispevki za socialno varnost. Taki prejemki so: plača, avtorski honorar, delovršna pogodba, prispevki za socialno varnost samozaposlenih in pod.

Sprememba je uvedena z spremembo Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2J, 43. 46. 52. in 54. člen) In sicer prispevke lahko plačate 5 dni pozneje, kot ste izplačali prejemek. Tukaj govorimo o vseh obdavčljivih prejemkih, za katere moramo na FURS posredovati REK ali OPSV obrazce. Pri tem je pomembno, da zamik plačila velja za vse prispevke za socialno varnost, kot tudi za dohodnino.

 

Katere prispevke morate plačati za posamezne osebne prejemke lahko vidite tukaj.

 

Da ne bo pomote, REK in OPSV obrazce je potrebno še vedno oddajati tako kot do sedaj. Torej ob izplačilu prejemka, oz. najpozneje do 15. v mesecu za samostojne podjetnike, ali do 18. v mesecu za podjetja, ki izplačujejo plače in predlagajo REK-1 obrazec.

Z 01.01.2017 je prišlo do sprememb tudi za samostojne podjetnike. Od tedaj FURS sestavlja predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV) in ga odlaga v sistem eDavki. FURS to naredi do 10. v mesecu za pretekli mesec.

Če podatki v POPSV niso pravilni in/ali popolni, ali če POPSV ni bil odložen, mora zavezanec v sistem eDavki sam predložiti OPSVZ/L najpozneje do 15. v mesecu. Zavezanec mora sam v OPSVZ/L posredovati tudi morebitne spremembe osnov zaradi uveljavljanja določenih pravic (bolniški stalež, starševski dopust, …) ali če se odloči za spremembo (povišanje, znižanje) zavarovalne osnove.

Če ste prehiteli FURS in že sestavili OPSVZ obrazec in ga oddali na eDavke, obrazca POPSV ne boste prejeli. Če pa obrazec OPSVZ odate potem, ko ste obrazec POPSV že prejeli, velja vaš obrazec.

FURS je v aprilu 2018 pripravil novo funkcionalnost, ki olajša plačevanje prispevkov za socialno varnost. Odslej se na eDavkih samodejno pripravijo plačilna navodila in prikaz izpolnjenega UPN naloga s QR kodo. Več o tem…

Vir: FURS

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Minimalna plača za leto 2023

Minimalna plača za leto 2023

V Uradnem listu 4/2023 izdanem dne 13.01.2023 je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil novi znesek minimalna plača za l...