Kako bomo plačevali DDV iz ECL pri uvozu po 01.07.2016

Vsi, ki ste do sedaj uvažali blago zunaj EU veste, da je blago moralo najprej na carinjenje. Pri tem so vam obračunali carinske dajatve in DDV. V skladu z carinskimi predpisi, ste morali DDV tudi plačati. DDV ste sicer lahko odbijali, vendar šele v tistem davčnem obdobju, v katerem ste prejeli carinsko deklaracijo na kateri je obračunan DDV. To pa ni bilo nujno v istem davčnem obdobju ko ste DDV tudi dejansko plačali. V praksi je to pomenilo, da ste z plačilom DDV dejansko “zalagali” državni proračun.

Po 01.07.2016 bo situacija precej drugačna. Namreč v Uradnem listu 90/15 z dne 27.11.2015, je objavljen “Zakon o spremembi in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1I)”.

Po spremembi zakona, se DDV pri uvozu ne pobira, kot bi bila uvozna dajatev. Namreč po novem DDV ni potrebno plačati ob uvozu blaga, ampak bomo uporabili princip samoobdavčitve, kakšen je v veljavi za uvoze iz EU. Torej, namesto plačila, bomo DDV prikazali kot obveznost in kot odbitno postavko v obračunu DDV. Navedeno pomeni tudi konkretno administrativno in finančno razbremenitev.

Omenjena sprememba velja zgolj za zavezance za DDV. Za zavezance, ki niso identificirani za namene DDV (mali davčni zavezanci) veljajo še enaka pravila. Torej morajo plačati DDV pri uvozu blaga.

Osnova za obračun DDV bo še vedno ECL, saj se je zakon spremenil zgolj v tistem delu, ki se nanaša na obveznost plačila davka.

Čeprav zakon velja od 01.01.2016, je vpeljano prehodno obdobje do 30.6.2016. Za vse uvoze do 30.6.2016 bo veljala stara zakonodaja. Torej morali boste plačati DDV. Po 01.07.2016 pa bodo veljala že nova pravila.

Zdaj pa še spročilo uporabnkom Datalab Pantheona. Neuradno so nam zagotovili, da bo Panthenon pripravljen na spremembe zakona. Problem je zgolj v tem da nimamo zagotovila, da bodo to storili na Pantehonu 5.5 (rok do katerega bodo podpirali 5.5 izteče 30.6.2016). Uradno naj bi sprememba izšla z buildom 10.0.02.00.

Tisti, ki imajo Pantehon v hostingu, bodo nadgradnjo dobili ob rednem osvežavanju. V kolikor bi spremembe nujno potrebovali pred tem rokom, se lahko dogovorite z Datalabom za izredno nadgradnjo.

 

 

Samo en dan po naši objavi, so pri  Datalabu objavili da bo sprememba tudi v buildu 5.5.960. Tako da ne bo potrebno po vsej sili nadgraditi na Pantheon 10.

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti


Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Sprememba REK obrazca po novi zakonodaji

Sprememba REK obrazca po novi zakonodaji

Z 01.01.2020 je prišlo do spremembe REK obrazca po novi zakonodaji. V bistvu so se spremenile določene šifre na REK obrazcih, ki jih oddajamo na eDavk...