Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

V kolikor imate TRR odprt v tujini ga morate obvezno prijaviti Finančni upravi. To morate narediti v skladu s 7. točko 1. odstavka in 17. točko 2. odstavka 49. člena Zakona o finančni upravi in sicer v roku 8 dni od dneva odprtja računa. Plačilnih računov, ki so odprti v Republiki Sloveniji, ni potrebno prijaviti, ker jih Finančna uprava RS pridobiva po uradni dolžnosti.

Prijaviti je potrebno podatke o finančnih računih bank in hranilnic v tujini, kot so plačilni računi (TRR), depozitni računi, skrbniški računi itd. Več o tem smo že pisali tukaj. Podatke za kontrolo dobi FURS na podlagi avtomatične izmenjave informacij od večine držav, ki so pristopile k izmenjavi podatkov (seznam držav).

In kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini?

Prijavo lahko oddate preko eDavkov z obrazcem DR-Račun. V obrazec vpišete identifikacijske podatke ter podatke o tujem računu. K obrazcu je potrebno priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini (bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa, ipd.), da finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov.

Prijavo lahko oddate tudi pisno na obrazcu DR-02 (za fizične osebe), DR-03 (za s.p.-je), ali DR-04 (za pravne osebe) in sicer osebno ali po pošti na kateremkoli finančnem uradu (razen Posebnem finančnem uradu in Generalnem finančnem uradu).

Morebitne spremembe ravno tako sporočite v roku 8 dni preko portala eDavki in sicer preko lastnega dokumenta (obrazec NF-LD).

Finančna uprava je v zvezi s tem pripravil odgovore na nekatera napogostejša vprašanja.

a. Ali je potrebno prijaviti plačilni račun v tujini, čeprav je zavezanec oddal napoved za odmero dohodnine? DA
b. Če študent odpre plačilni račun v tujini le za namene nakazovanja štipendije, ali mora prav tako prijaviti račun? DA
c. Če ima zavezanec plačilni račun v tujini odprt le za namene plačevanja stroškov, za npr. počitniško hiško na Hrvaškem, ali mora prav tako prijaviti račun? DA
d. Ali je potrebno prijaviti tudi plačilni račun v tujini, preko katerega zavezanec že več let ni posloval? DA
e. Ali je potrebno prijaviti plačilni račun v tujini, na katerem ni obdavčljivih dohodkov? DA
f. Lastnika računa sta zavezanec in njegova soproga, ali morata oba prijaviti račun? DA (Potrebno je izpolniti dva obrazca DR-02, v katerih se navede isti plačilni račun iz tujine. To pa ne velja, kadar je lastnik računa eden, drugi pa je samo pooblaščen za ta račun. V tem primeru prijavi plačilni račun le lastnik računa.)
g. Ali velja obveznost prijave le za račune, odprte v državah članicah EU ali velja tudi za ostale države, npr. Švico, ZDA? Prijaviti je potrebno plačilne račune, odprte v katerikoli tuji državi.
h. Ali je potrebno prijaviti podatke o hranilni knjižici, odprti v tujini? NE
i. Ali je potrebno prijaviti podatke o varčevalnem računu? NE
j. Ali je potrebno prijaviti račun, ki ima zgolj vlogo za odplačevanje kredita? NE
k. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri bankah v tujini? NE
l. Ali je potrebno prijaviti predplačniške kartice, odprte pri tujih bankah? NE
m. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri borznoposredniških hišah v tujini? NE
n. Ali je potrebno prijaviti podatke o odprtih e-varčevalnih računih v tujini? NE
o. Ali je potrebno prijaviti podatke tudi o računu, ki ga je zavezanec zaprl? NE

FURS opozarja, da je prijava transakcijskega računa obvezna. Če boste podatke sporočili sami, še preden bo do podatka o Vašem računu v tujini pride FURS, se lahko izognete kazni.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Vprašanje: Plačujemo v tujino dobavitelju iz Kitajske in sicer v roku določenem za plačilo. Kitajski dobavitelj pravi, da vseskozi zamujamo z plačilo...
Minimalna plača za leto 2023

Minimalna plača za leto 2023

V Uradnem listu 4/2023 izdanem dne 13.01.2023 je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil novi znesek minimalna plača za l...