Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

Kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini

V kolikor imate TRR odprt v tujini ga morate obvezno prijaviti Finančni upravi. To morate narediti v skladu s 7. točko 1. odstavka in 17. točko 2. odstavka 49. člena Zakona o finančni upravi in sicer v roku 8 dni od dneva odprtja računa. Plačilnih računov, ki so odprti v Republiki Sloveniji, ni potrebno prijaviti, ker jih Finančna uprava RS pridobiva po uradni dolžnosti.

Prijaviti je potrebno podatke o finančnih računih bank in hranilnic v tujini, kot so plačilni računi (TRR), depozitni računi, skrbniški računi itd. Več o tem smo že pisali tukaj. Podatke za kontrolo dobi FURS na podlagi avtomatične izmenjave informacij od večine držav, ki so pristopile k izmenjavi podatkov (seznam držav).

In kako prijavimo TRR, ki je odprt v tujini?

Prijavo lahko oddate preko eDavkov z obrazcem DR-Račun. V obrazec vpišete identifikacijske podatke ter podatke o tujem računu. K obrazcu je potrebno priložiti dokument, iz katerega so razvidni podatki o računu, odprtem v tujini (bančna kartica, pogodba o odprtju bančnega računa, ipd.), da finančni urad lahko preveri pravilnost oziroma točnost podatkov.

Prijavo lahko oddate tudi pisno na obrazcu DR-02 (za fizične osebe), DR-03 (za s.p.-je), ali DR-04 (za pravne osebe) in sicer osebno ali po pošti na kateremkoli finančnem uradu (razen Posebnem finančnem uradu in Generalnem finančnem uradu).

Morebitne spremembe ravno tako sporočite v roku 8 dni preko portala eDavki in sicer preko lastnega dokumenta (obrazec NF-LD).

Finančna uprava je v zvezi s tem pripravil odgovore na nekatera napogostejša vprašanja.

a. Ali je potrebno prijaviti plačilni račun v tujini, čeprav je zavezanec oddal napoved za odmero dohodnine? DA
b. Če študent odpre plačilni račun v tujini le za namene nakazovanja štipendije, ali mora prav tako prijaviti račun? DA
c. Če ima zavezanec plačilni račun v tujini odprt le za namene plačevanja stroškov, za npr. počitniško hiško na Hrvaškem, ali mora prav tako prijaviti račun? DA
d. Ali je potrebno prijaviti tudi plačilni račun v tujini, preko katerega zavezanec že več let ni posloval? DA
e. Ali je potrebno prijaviti plačilni račun v tujini, na katerem ni obdavčljivih dohodkov? DA
f. Lastnika računa sta zavezanec in njegova soproga, ali morata oba prijaviti račun? DA (Potrebno je izpolniti dva obrazca DR-02, v katerih se navede isti plačilni račun iz tujine. To pa ne velja, kadar je lastnik računa eden, drugi pa je samo pooblaščen za ta račun. V tem primeru prijavi plačilni račun le lastnik računa.)
g. Ali velja obveznost prijave le za račune, odprte v državah članicah EU ali velja tudi za ostale države, npr. Švico, ZDA? Prijaviti je potrebno plačilne račune, odprte v katerikoli tuji državi.
h. Ali je potrebno prijaviti podatke o hranilni knjižici, odprti v tujini? NE
i. Ali je potrebno prijaviti podatke o varčevalnem računu? NE
j. Ali je potrebno prijaviti račun, ki ima zgolj vlogo za odplačevanje kredita? NE
k. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri bankah v tujini? NE
l. Ali je potrebno prijaviti predplačniške kartice, odprte pri tujih bankah? NE
m. Ali je potrebno prijaviti trgovalne račune, odprte pri borznoposredniških hišah v tujini? NE
n. Ali je potrebno prijaviti podatke o odprtih e-varčevalnih računih v tujini? NE
o. Ali je potrebno prijaviti podatke tudi o računu, ki ga je zavezanec zaprl? NE

FURS opozarja, da je prijava transakcijskega računa obvezna. Če boste podatke sporočili sami, še preden bo do podatka o Vašem računu v tujini pride FURS, se lahko izognete kazni.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...
Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija. (več …)