Kopiranje in skeniranje osebnih dokumentov

Kopiranje in skeniranje osebnih dokumentov

Pred kratkim nas je kontaktirala stranka z vprašanjem, ali zavarovalnica lahko zahteva da po mailu pošljete skenirano osebno izkaznico? Seveda v luči predpisov GDPR.

Pojasnilo najdemo v Zakonu o osebni izkaznici (ZOIzk-1) (Ur.l. 35/11) in sicer v 4. členu zakona.

Po tem členu je kopiranje osebne izkaznice dovoljeno, vendar pod določenimi pogoji. Osebno izkaznico smejo, poleg imetnika osebne izkaznice, kopirati notarji in finančne družbe, ki opravljajo finančne storitve, če jo potrebujejo za dokazovanje istovetnosti državljana. Med finančne družbe spadajo tudi zavarovalniške družbe.

Zakon o bančništvu v 1. točki, drugega ostavka 6. člena določa druge finančne storitve, med katere spadajo tudi “Opravljanje zavarovalnih in pozavarovalnih poslov po zakonu, ki ureja zavarovalništvo”.

Da bi takšna družba lahko kopirala osebno izkaznico, mora pridobiti pisno privolitev imetnika osebne izkaznice. Poleg tega, je potrebno za ustrezno oznako na kopiji zagotoviti, da se kopija ne bo uporabila za druge namene. Na zahtevo imetnika osebne izkaznice je upravljavec zbirk osebnih podatkov dolžan izdati potrdilo o kopiji osebne izkaznice, na katerem je naveden namen rabe in rok hrambe kopije.

In na koncu, kopija osebne izkaznice ne sme biti v elektronski obliki. Iz tega sledi, da zavarovalnica ne sme zahtevati, da pošljete po mailu skenirano kopijo osebne izkaznice.

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...