Kriptirano pošiljanje plačilnih list po elektronski pošti

Marsikatero podjetje v današnjem času, pošilja plačilne liste svojim zaposlenim kar po elektronski pošti. To sicer ni nič sporno, vendar vas opozarjamo, da je z 01.12.2017 začela veljati določba 14. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1, ki v 2. odstavku navaja:

“Pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij se šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom”.

Torej z 01.01.2017 bo sicer še vedno možno pošiljati plačilne liste po elektronski pošti, ampak jih bo potrebno ustrezno zašifrirati, tako da ni možen zunanji vpogled v občutljive podatke.

Večina programov za obračun plač imajo možnost dodeljevanja gesla posameznem delavcu. Zato preverite možnosti, ki so vam na voljo.

V kolikor pa ne boste uporabljali te možnosti (npr v primeru majhnega števila zaposlenih), lahko uporabite tudi komprimiranje datotek (“zipanje”) z geslom. Tudi to onemogoči vpogled v podatke.

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Izplačilo božičnice 2022

Izplačilo božičnice 2022

V Uradnem listu  RS 39/2022 z dne 21.03.2022 je objavljena novela Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z). V noveli zakona je spremenjeno izplačilo božičnice za ...
Znižana stopnja DDV za energente

Znižana stopnja DDV za energente

Dne 31.08.2022 je v Uradnem listu št. 114/22 izšel “Zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDD...