Kriptirano pošiljanje plačilnih list po elektronski pošti

Marsikatero podjetje v današnjem času, pošilja plačilne liste svojim zaposlenim kar po elektronski pošti. To sicer ni nič sporno, vendar vas opozarjamo, da je z 01.12.2017 začela veljati določba 14. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1, ki v 2. odstavku navaja:

“Pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij se šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom”.

Torej z 01.01.2017 bo sicer še vedno možno pošiljati plačilne liste po elektronski pošti, ampak jih bo potrebno ustrezno zašifrirati, tako da ni možen zunanji vpogled v občutljive podatke.

Večina programov za obračun plač imajo možnost dodeljevanja gesla posameznem delavcu. Zato preverite možnosti, ki so vam na voljo.

V kolikor pa ne boste uporabljali te možnosti (npr v primeru majhnega števila zaposlenih), lahko uporabite tudi komprimiranje datotek (“zipanje”) z geslom. Tudi to onemogoči vpogled v podatke.

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Vprašanje: Plačujemo v tujino dobavitelju iz Kitajske in sicer v roku določenem za plačilo. Kitajski dobavitelj pravi, da vseskozi zamujamo z plačilo...
Minimalna plača za leto 2023

Minimalna plača za leto 2023

V Uradnem listu 4/2023 izdanem dne 13.01.2023 je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil novi znesek minimalna plača za l...