Kriptirano pošiljanje plačilnih list po elektronski pošti

Marsikatero podjetje v današnjem času, pošilja plačilne liste svojim zaposlenim kar po elektronski pošti. To sicer ni nič sporno, vendar vas opozarjamo, da je z 01.12.2017 začela veljati določba 14. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1, ki v 2. odstavku navaja:

“Pri prenosu občutljivih osebnih podatkov preko telekomunikacijskih omrežij se šteje, da so podatki ustrezno zavarovani, če se posredujejo z uporabo kriptografskih metod in elektronskega podpisa tako, da je zagotovljena njihova nečitljivost oziroma neprepoznavnost med prenosom”.

Torej z 01.01.2017 bo sicer še vedno možno pošiljati plačilne liste po elektronski pošti, ampak jih bo potrebno ustrezno zašifrirati, tako da ni možen zunanji vpogled v občutljive podatke.

Večina programov za obračun plač imajo možnost dodeljevanja gesla posameznem delavcu. Zato preverite možnosti, ki so vam na voljo.

V kolikor pa ne boste uporabljali te možnosti (npr v primeru majhnega števila zaposlenih), lahko uporabite tudi komprimiranje datotek (“zipanje”) z geslom. Tudi to onemogoči vpogled v podatke.

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...
Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija. (več …)