Nakup rabljenega blaga in dohodnina

Nakup rabljenega blaga in dohodnina

Nakup rabljenega blaga

Vprašanje:
Od fizične osebe želimo odkupiti blago, ki bi ga prodajali v svoji trgovini. Ali je potrebno obračunati dohodnino ali ne?

Odgovor:
Pri odkupu premičnin od fizične osebe se v skladu z 1. točko 32. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2) ne obračunava in plačuje dohodnina.

V osnovi je potrebno, da se prepričate, da blago ni ukradeno in priporočamo nakazilo zneska na TRR prodajalca. Ravno tako, se od takšnih transakcij ne obračunava DDV.

Najem osebnega avtomobila od fizične osebe in dohodnina

Vprašanje:
Podjetje bi najelo osebni avtomobil od fizične osebe. Ali se od tega plačuje dohodnina?

Odgovor:
V skladu z 1. točko 76. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2L), se od najema prevoznih sredstev in bivalnikov plačuje dohodnina in sicer 25% davka na 90% osnovo.

Od najema drugih vrst premičnin se dohodnina ne plačuje.

(Vir slike: Pixabay)

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...
Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija. (več …)