Plačevanje prispevkov za socialno varnost z enim nalogom

Plačevanje prispevkov za socialno varnost z enim nalogom

FURS že dalj časa pripravlja predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost na obrazcih OPSV in jih odlaga na eDavke. Hkrati na eDavkih lahko dobimo predizpolnjene UPN naloge za plačilo. Ker so nalogi štirje, pomenijo tudi večji strošek provizije na banki. Da o možnosti napačnega nakazila ne govorimo.

Že od konca maja 2019 je FURS omogočil plačevanje prispevkov z enim nalogom. Več o tem smo že pisali tukaj. Zdaj pa še poglejmo kako to poteka v praksi?

Da ne bo pomote, še vedno boste lahko uporabljali način plačevanja obveznosti, kot je veljal do sedaj. Še vedno boste lahko s plačilnimi nalogi plačevali vsako obveznost posebej, ali pa se bodo na enem plačilnem nalogu združila tista plačila, ki se nanašajo na isto javno finančno blagajno.

Lahko pa se odločite za poenostavitev plačevanja. V tem primeru se boste morali pri svoji spletni banki prijaviti na prejem e-računa. FURS je v Registru izdajateljev e-računov vpisan z nazivom Ministrstvo za finance Finančna uprava Republike Slovenije, naslov Šmartinska cesta 055, 1000 Ljubljana, davčna številka 77695771. V prijavi se za »Referenčno oznako izdajatelja e-računa« vpiše davčna številka zavezanca, ki prijavo oddaja. Z oddano prijavo se šteje, da se zavezanec strinja s » Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom«. To boste storili le enkrat, saj bo prijava veljala do odjave, ali do zaprtja računa. FURS vam bo na podlagi obračuna dajatev pripravil t.i. zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Zbirni plačilni nalog bo FURS poslal na vašo banko v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v pdf obliki.

Torej postopek poteka tako:

– Tako kot do sedaj, na eDavke oddate obrazec OPSV do 15. v mesecu.
– Na podlagi tega obračuna bo FURS izdal e-račun, ki ga boste prejeli na svoji banki, kjer boste predizpolnjen plačilni nalog potrdili in s tem poravnali znesek obveznosti. Znesek bo potrebno poravnati najpozneje do 20. v mesecu za pretekli mesec (tako kot sedaj).

Trenutno to velja zgolj za družbenike in samozaposle, to je osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost (npr. samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom, odvetnikom itd.) in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost. V prihodnje FURS planira to omogočiti tudi pravnim osebam.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poro...
Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija. (več …)