Prevoz na delo v času pandemije corona virusa

Prevoz na delo v času pandemije corona virusa

Corona virus je kar močno zarezal v naša življenja in marsikatera zadeva, ki je pred tem bila normalna in uobičajna ni več taka. Ena od teh zadev je tudi prevoz na delo. Kot vemo delodajalci lahko delo organizirajo na različne načine. Če se le da, organizirajo delo na domu. Vendar marsikdo mora ne glede na vse v službo. Tem se je zelo zakompliciralo življenje s tem da so 16.03.2020 ukinili javni potniški prevoz. In kako je z prevozom na delo pri teh osebah.

Kot vemo, je povračilo stroškov prevoza na delo eno od izplačil, ki ni obdavčeno. In sicer v višini stroškov javnega prevoza od običajnem bivališču najbližjega postajališča pa do mesta opravljanja dela. Dodaten pogoj je, da je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. Vendar, z 16.03.2020 javni potniški promet ne deluje več, zato že ustaljeno povračilo v višini mesečne vozovnice ne velja več.

Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo, in je kot tako določeno v aktih prevoznika.

V primeru, ko javni promet ne deluje več, delodajalci lahko uporabijo določbe 5. odstavka 3. člena “Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja”. Ki se glasi: “Če delojemalec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 evrov za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela”.

Torej za obračun prevoza na delo uporabljate “zmanjšano kilometrino”. Pri tem za določanje oddaljenosti se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.

Več o povračilih preberite tukaj.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine