Dobili smo račun od tujca, ki ima ID številko z predpono EU. Ali je to prav?

Dobili smo račun od tujca, ki ima ID številko z predpono EU. Ali je to prav?

Vprašanje:

Pred kratkim je naše podjetje dobilo račun od dobavitelja izven EU, ki nam je zaračunal DDV. Poleg tega je navedel davčno številko, ki ima predpono EU. Davčne številke ne najdemo v VIES. Ali je to prav in ali smemo odbijati vstopni DDV?

Odgovor:

Iz vašega vprašanja ni razvidno, kaj vam je ta tujec dejansko zaračunal. Iz navedenega sklepamo da gre za nekakšno elektronsko storitev, kajti samo v takem primeru se lahko pojavi davčna številka z predpono EU. Ker ste očitno zavezanec za DDV, je problem v tem, da se je očitno zgodilo nekaj narobe pri naročanju teh storitev. Namreč, tuji dobavitelj vas obravnava kot nezavezanca za DDV. Edino v tem primeru se lahko zgodi, da se pojavi davčna številka z predpono EU.

V tem primeru se je tujec, ki ni iz EU prijavil v sistem VEM v Sloveniji, ali pa v kakšni drugi državi EU. S tem je pridobil davčno številko, ki ima predpono EU. In imate prav, te številke ne najdete v VIES-u. Ko je tujec enkrat prijavljen v VEM sistemu, izstavlja račune po slovenskih predpisih in obračunava slovenski DDV. Morate pa vedeti, da je takšna ureditev namenjena izstavljanju računov fizičnim osebam in pravnim osebam, ki niso zavezanci za DDV.

Če dobite takšen račun z obračunanim slovenskim DDV-jem, ga ne smete odbijati.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...