Regres v letu 2020

Regres v letu 2020

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust . In na to ne vpliva COVID-19 pandemija.

Regres moramo izplačati najpozneje do 01.07.2020 oz. do 01.11. v kolikor imate likvidnostne težave. Pri tem moramo vedeti, da se ne moremo sklicevati na npr. slabo finančno situacijo, plačilno nedisciplino zaradi epidemije COVID-19 ali navajati kakšne druge razloge, ki bi opravičevali kasnejše izplačilo regresa. Torej bolj ali manj, moramo večinoma regres do konca junija 2020 izplačati vsi.

Kot smo že navedli tukaj, pravica do regresa je vezana na pravico do dopusta. Pri tem bi omenili tudi lanskoletni dopust, ki ga niste izkoristili zaradi pandemije COVID-19 in s tem povezanim čakanjem na delo, bodisi zaradi višje sile, ali pa zaradi poslovnih razlogov. Ta dopust morate izkoristiti do konca junija.

Drugače je regres eden od redkih neobdavčenih izplačil, v kolikor je izplačan do višine zadnje povprečne mesečne plače zaposlenih v RS (PROD). Več podatkov o PROD dobite tukaj.  Za regres izplačan v juniju velja, da je neobdavčen do višine 1.758,27€.  Minimalni znesek regresa je v višini minimalne plače in ravno tako za junij 2020 velja da je to znesek 940,58€.

V kolikor izplačilo regresa presega višino neobdavčenega regresa, morate za presežek obračunati dohodnino in prispevke.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Kdaj velja nakazilo v tujino za plačano

Vprašanje: Plačujemo v tujino dobavitelju iz Kitajske in sicer v roku določenem za plačilo. Kitajski dobavitelj pravi, da vseskozi zamujamo z plačilo...
Minimalna plača za leto 2023

Minimalna plača za leto 2023

V Uradnem listu 4/2023 izdanem dne 13.01.2023 je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil novi znesek minimalna plača za l...