Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Poročanje o bonitetah po 01.07.2020

Današnje obvestilo je namenjeno tistim, ki  uporabljate službeno vozilo v privatne namene. Tako kot do sedaj, boste morali obračunati boniteto in poročati o njej na REK obrazcu. Moramo pa opomniti, da bo poročanje o bonitetah po 01.07.2020 malce drugače.

O bonitetah smo več pisali tukaj. Ravno tako smo o bonitetah pri uporabi električnih avtomobilov pisali tukaj. Glede tega je obračun bonitete ostal nespremenjen. Spremenilo se pa bo poročanje na REK obrazcu.

Po 01.07.2020 bomo, poleg zneska bonitete, morali poročati še o ostalih podatkih na podlagi katerih je obračunan boniteta.  Na individualni REK obrazec bo v polje B14 Boniteta – uporaba osebnega vozila potrebno poročati naslednje podatke:

-Vrednost bonitete

-VIN številka osebnega vozila

-Nabavna vrednost ob pridobitvi in leto uporabe vozila

-Podatek, ali delodajalec zagotavlja gorivo

-Podatek ali delojemalec mesečno prevozi v privatne namene manj kot 500 km

-Podatek ali gre za električno vozilo

Podatki se poročajo ločeno za vsako vozilo, ki je v posameznem mesecu zagotovljeno delojemalcu.

VIN številka je unikatna številka, ki jo ima vsako vozilo. Bolj je poznana pod imenom številka šasije. VIN številko najlažje preberete na prometnem dovoljenju. Nahaja se v polju, ki je označeno z “E”.

Pomembno je pripomniti, da mora biti številka VIN v dovoljenju vedno enaka VIN številki v ploščici, ki jo lahko najdete v svojem avtomobilu. V večini vozil je VIN številka zapisana na spodnjem delu vetrobranskega stekla na voznikovi strani. Nekatera vozila imajo VIN številko zapisano na različne elemente ohišja. Lahko leži na spodnji strani gredi, ob potniškem sedežu (Skoda, Seat). Prav tako jo lahko najdete ob prednjih kljukah vrat (Audi) ali na požarni steni (BMW, Volvo).

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Regres v letu 2021

Regres v letu 2021

Tako kot vsako leto, tudi letos moramo zaposlenim izplačati regres za letni dopust. (več …)