Zavarovani ste po osnovi 040. Ok katere osnove se obračunajo prispevki, v kolikor niste dobili odločbo o odmeri dohodnine?

Poslovodne osebe, ki so zavarovane po osnovi 040 in 112, in same plačujejo prispevke za socialno zavarovanje, morajo vsako leto na novo določiti osnovo za obračun prispevkov.

Osnova se določa na podlagi odmere dohodnine, ki jo zavezanec prejme od FURS-a. Vendar, se lahko zgodi, da zavezanec ni imel nobenega obdavčljivega dohodka, in odmere dohodnine ni. Preprosto povedano, zavezanec ni izplačeval poslovodske, delovršne, ali kakršnekoli druge pogodbe. Zato v tistem letu dohodnine ni.

V takem primeru se, v skladu z 1. točko 6. člena “Pravilnika o določanju zavarovalne osnove” (Ur.l. 89/13), določi osnova v višini 90 % povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

Ravno tako, če se zavarovanec prvič zavaruje na ta način, se ob vstopu v zavarovanje določi osnova v višini 90 % povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec (2. točka 7. člena Pravilnika).

Torej, zgrešeno je (kot je splošno mnenje), da se v takih primerih prispevki obračunavajo od minimalne osnove.

 

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

Stopnja DDPO za obdobje 2024-2028

V Uradnem listu številka 131/2023 je bil 22. decembra 2023 objavljen Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki med drug...