Zaposlenem smo dali posojilo za nakup avtomobila. Ali je to boniteta?

Zaposlenem smo dali posojilo za nakup avtomobila. Ali je to boniteta?

Vprašanje:

Zaposlenem smo dali posojilo za nakup avtomobila. Zdaj nas zanima, ali je to res boniteta?

Odgovor:

V vprašanju niste navedli po kateri obrestni meri boste obračunavali obresti za to posojilo. Zato bomo odgovorili bolj na splošno. Načeloma, samo posojilo ni boniteta. Boniteta so obresti, v kolikor gre za posojilo brez obresti, ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne. Tržna obrestna mera pa je določena v Pravilniku o priznani obrestni meri.  Ta pravilnik določa metodologijo za določanje priznane obrestne mere in priznano obrestno mero za obresti na posojila med povezanimi osebami, ki se upošteva pri ugotavljanju prihodkov in odhodkov zavezanca. Več o tem smo pisali tukaj.

Same obrestne mere za valuto € si lahko ogledate tukaj

Moramo pa omeniti tudi 19. člen ZDDPO-2, ki določa v kateri višini je priznana obrestna mera. Pri tem moramo ločiti posojila, ki so dana povezanim osebam (npr. lastnikom, ali v našem primeru zaposlenim) in katerih obresti pomenijo prihodek podjetja. V tem primeru obresti ne smejo biti manjše od obrestne mere za povezane osebe (lahko pa so seveda višje).

V nasprotju s tem, pa obrestne mere za  posojila, ki jih podjetja prejmejo od povezanih oseb, pomenijo odhodek podjetja in ne smejo biti višje od obrestne mere za povezane osebe (lahko pa so nič).

Višino obrestne mere za posojila med povezanimi osebami je zakonodajalec določil le za davčne namene. Za poslovne namene so lahko obrestne mere tudi višje ali nižje od predpisanih, vendar so davčno priznane samo v višini, kot jih opredeljuje relevantna zakonodaja.

Opozarjamo pa na to, da morate obvezno skleniti posojilno pogodbo. V posojilni pogodbi morate obvezno določiti podatke, ki omogočajo pravilen obračun obresti. Določiti morate tudi ročnost pogodbe in po možnosti opredeliti terminski načrt vračila posojila.

Na žalost, najbolj pogosto se dogaja, da posojilne pogodbe sploh ni. Če pa že obstaja, pa je preohlapna in ni mogoče z gotovostjo obračunati obresti. Poseben problem pa so pogodbe pri katerih se posojilo ne vrača.

V takih primerih FURS takšna posojila ne bo obravnaval kot posojila, ampak kot prikrito izplačilo dobička, ki je obdavčeno enako kot dividende (udeležba v dobičku).

V kolikor vas zanima več o posojilih med povezanimi osebami, nas pokličite. Ob dišeči kavi bomo vse razložili in našli ustrezno rešitev za vas.

(Vir slike: Pixabay)

Delite objavo, če menite da bo vsebina pomagala še drugim

Ali se vam je vsebina zdela koristna?

Naročite se na Convex Privilege Club, kjer vas že čakajo brezplačni nasveti in članki. Vpišite svoj e-mail in obljubimo, da se bomo vedno spomnili na vas koristnimi informacijami.

Soglašam z splošnimi pogoji in politiko zasebnosti

Morda vas zanimajo sorodne vsebine

Darila ob novem letu v letu 2020

Darila ob novem letu v letu 2020

Letošnje leto je zaradi Covida-19 malce čudno, vendar, kljub temu, marsikdo razmišlja o darilih ob novem letu v letu 2020, ki jih bo dal svojim zaposl...